Asgari Ücrette Vergi Diliminden Kaynaklı Kaybın Tamamlanması Bu Kez Farklı

Kasım 2015 seçimlerine giderken dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, seçimi kazanmaları halinde asgari ücretin net 1.300 TL olacağını vaat etmiş, seçimden sonrada 2016 yılı için AGİ dahil 1.300,99 TL’lik tutarın müjdesini vermişti. Gerçi o zamana kadar da Ak Parti iktidardaydı ve ellerini tutan da yoktu ama olsun, verilen söz tutulmuş, vaat yerine getirilmişti. Kısa bir süre sonra 2016 yılı gelir vergisi dilimleri açıkladığındaysa garip bir durumun oluştuğu far edildi. Asgari ücretli çalışan, Ekim ayından itibaren birinci vergi dilimini aşacak ve yüzde 20 vergi ödemeye başlayacak, dolayısıyla da yılın son üç ayı aylık geliri asgari ücretin altında kalacaktı. Ama Anayasa’ya göre çalışanın geliri asgari ücretin kalamazdı. Sonuç olarak hesabını baştan yapmamış olan hükümet, Gelir Vergisi Kanununa bir geçici madde ekleyerek sorunu çözdü. Buna göre son üç ay net geliri asgari ücretin altında kalan çalışanlara, uğradıkları kayıp kadar tutar AGİ’lerine ilave edilecekti. İşte, 2016’dan itibaren her yıl karşımıza çıkan Asgari ücret tamamlama geleneği böyle başladı.
Bu sene de gelenek devam ediyor ama geçtiğimiz yıllardan biraz farklı olarak. Şöyle ki; önceki yıllarda asgari ücrette vergi dilimi kaynaklı eksilme hesaplaması yapılırken bildirilen sabit maaş dikkate dikkate alınır, sabit olmayan prim vs. ödemeler dikkate alınmazdı. Örneğin 2016 rakamlarıyla, aylık sabit net geliri AGİ dahil 1.300,99 TL olan çalışanın Ekim ayında yüzde 20’lik vergi dilimden kaynaklı olarak Eylül ayına göre fazladan kesilen 69,91 TL’lik vergisi AGİ’sine ilave edilmek suretiyle ödenir, varsa ayrıca prim vs. hakedişinide ilave olarak alırdı.
Bu senede bu uygulama devam etmekle birlikte tanımlamada yapılan değişiklikle sabit ücret dışındaki hakedişlerde hesaplamanın içerisine alındı. Şimdiki durumda çalışan, asgari ücret tutarındaki sabit maaşına ek olarak düzenli ya da düzensiz, prim, tazminat, fazla mesai vs. kazançlarının toplamının ortalaması eğer asgari ücretin altında kalıyorsa ancak eksik tutar AGİ’sine ilave edilecek. Eğer çalışanın aylık ortalama geliri AGİ dahil asgari ücretten az olmuyorsa, tekil ayda daha düşük olsa bile herhangi bir tamamlama yapılmayacak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar