Haber Okuma (Zamanı) Lüksü (ya da Zahmeti)!

Aynen başlıktaki gibi. Eskisi gibi alıp gazeteyi sayfa sayfa okumak (kahve eşliğinde, bayılırdım) artık pek mümkün gelmiyor. Bunun birkaç nedeni var; internetin mobilleşmiş olması başlı başına bir neden, internet (ve mobilin) hızlandırdığı (şu/an) zamanlarda haberlerin hızla gündeme gelip, aynı hızla da gündemden çıkıyor olmaları da bir neden, haber kaynaklarının olağanüstü çoğaldığı ama nicel çoğalmanın nitel kısırlığı da gözümüze sokması da bir başka neden. Öyle olunca da tekrar etmeyen, copy-paste’siz, tek okumada giriş gelişme varsa da sonucu aktarabilen nitelikte, birincil kaynağı ciddiye alan, 5n 1k’yı ciddiye alan, uçuk kaçık ‘kek bulup sayfaya tık alalım da nasıl alırsak alalım’ niyetinden başka bir niyeti olmayan “hasbelkader editörlerin” başlıklarından uzak … kaynak bulup okumak ve birde bunları takip etmek bir işe dönüşüyor.
Ben tam da bu noktada haber toplayan site ve uygulamaları kullanıyorum. Flipboard uzun süredir favorim. Hem pc’de hem mobilde senkronize bir şekilde kullanılıyor olması avantaj. Kaynak seçimleri de bana kaldığı için, takip etmek istediğim kaynakları ekleyip, bakmak istemediklerimi de çıkarabiliyorum, ancak eklemek istediğiniz kaynağın, kaynağın kendisi tarafından oluşturulmuş bir Flipboard dergisinin olması gerekiyor. RSS kaynaklı çekim yaptığı için haberi verirken ilk birkaç satırı da veriyor ki, bu da özetini görüp haberin detayına gidip gitmeme konusunda anında seçim yapmamı sağlıyor. Bir başka güzel tarafı da dilediğiniz haberi kendi oluşturduğunuz dergilere ekleyebiliyorsunuz. Bu sayede takip ettiğiniz konularla ilgili haberlerin hem özet arşivlerini saklayan dijital dergileriniz oluyor hem de bağlantı adreslerini kolaylıkla saklamış oluyorsunuz. Bu blogun side-bar’ında yer alan haber özetleriyle kategori sayfalarında ayrı ayrı konulara dair gördüğünüz rss akışlar, bu dergilerden geliyor.
Kullandığım bir diğer uygulama BundleHaber. Pc kısmı yok, mobil için hazırlanmış bir uygulama. Flipboard’dan farklı olarak buraya dilediğiniz kaynağı ekleyebiliyorsunuz. Ama özet görüntü yok, sadece başlığı görüyorsunuz, ilginizi çekerse tıklayıp haberi ya kaynağından ya da bundle içinden okuyorsunuz. Benim açımdan sorun şu ki, bundle’dan okuduğum kimi haberleri de flipboard dergilerime eklemek istiyorum ama haber bundle içindeyse bir süre sonra link düşüyor, kaynağına gidip oradan fliplemek de ekstra zaman ve uğraş demek.
Şimdilik bu ikisine alternatif olabilecek bir üçüncü yok gibi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar