Geçen haftanın en çok dikkatimi çeken haberleri, tekstil ihracatçılarının küresel hazır giyim perakende devlerinden aldıkları siparişlerin oldukça azaldığına dair[i] olanlarla, darbe girişimi sonrası hükümetin bir yandan kamu borcu olanlara[ii] af ve vergi barışı ve teşviklere ilişkin peşpeşe açıklanan paketler ve duyurular; bir yandan da 200 milyar dolarlık bir varlık fonu oluşturulacağı[iii] ve yüksek maliyetli projelerin finansmanının buradan sağlanacağı haberleriydi.
Turizmde yaşanan daralma, Rusya’yla ilişkileri normalleştirme çabaları ve bu kapsamda Suriye’de Esad’lı geçiş hükümetine evet denebileceğine dair haberler[iv] le, aralarında dev şirketlerinde olduğu yüzlerce şirkete dönük FETÖ operasyonları[v] haberleri de hız kesmeden devam ediyor.
Bir hafta içerisinde bu haberleri bu tonda okuyunca tüm sorunlar 15 Temmuz’da başlamış gibi bir görüntü oluşuyor sanki ama öyle değil tabi. Ekonomik göstergeler uzun denebilecek bir süredir olumsuz geliyordu[vi]. Zaten hükümetin, Türkiye’nin kalkınma da en büyük engeli durumundaki cari açığı artırma pahasına (ki artacak) aflar ve teşvikler hazırlaması, onlarında gidişattan ürktüklerini (ve bunun kısa/orta vadede seçmen gözündeki teveccühlerini düşüreceğini farkettiklerini) gösteriyor kanımca.
Öbür taraftan, dünya genelinde de varolan dengelerin gitgide bozuluyor olması[vii], (dünya genelinde dengelerinin bozulmasının, yeni dengelerin oluşmasıyla sonuçlanan kaos dönemlerine kapı araladığı yada o kapıyı ardına kadar açtığı geçmiş yıllardan tecrübeyle sabit maalesef), hem ekonomik hem de siyasal anlamda, “bütün krizlerin anası mı geliyor!” şeklindeki düşünceleri artık daha sık hatırıma getiriyor maalesef.
Herkesin soğukkanlı ve sıkı tutunmaya ihtiyacı olacağı bir tsunamiyle karşılaşabiliriz.
[i] http://t24.com.tr/haber/darbe-girisimi-tekstil-ihracatini-vurdu,353792
[ii] http://www.hurriyet.com.tr/maliye-bakani-borc-affi-detaylarini-acikladi-40182307
[iii] http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/turkiye-varlik-fonu-devler-ligine-girecek-265197.html
[iv] http://www.diken.com.tr/turkiyeden-esada-yesil-isik-mevcut-suriye-yonetimi-baris-gorusmelerinde-yer-alabilir/
[v] Önceki hafta okuduğum bir haber de 8 bin şirketin listede olduğu söyleniyordu.
[vi] GSYH’da yılın ilk çeyreği, bir öncekine göre düşüş gösteriyor, beklenti 2. Ve 3. Çeyrekte de bu düşüşün devam edeceği şeklinde, (2016/1 4,8; 2015/4 5,7). Perakende satışlardaki artış Nisan’da yüzde 3,1’ken, Mayıs’ta 1,5 olmuş. İklimin yatırıma elverişli olmadığına ilişkin bir gösterge de yeni kurulan şirket sayısıdır ki, o da düşüyor.
[vii] http://istebugibi.com/toplum/politik/darbe-direnis-ve-sonrasi/
Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 5)
-
Mevzuatın Adı: Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik
Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5) 08 Kasım 2024 Tarihli Resmi Gazete …
2 gün önce
0 Yorumlar