Orkid hedefi 12’den vurmuş olabilir!

Orkid’in pedleri kadına karşı şiddet haberlerinin yer aldığı gazete kağıdına sarılı ambalajla yayınladığı video üzerinden başlayan tartışmalar devam ediyor. Sosyal medyada başlayan tartışmaya köşe yazarları da dahil olmaya başladı. Tabi her biri kendi meşrebine göre Orkid’i övüyor ya da yeriyor.
Sosyal medyada yürüyen tartışma birkaç başlık etrafında dönüyor esasında. Bir kesim Orkid’i ciddi bir gerçeğe dokunduğunu söyleyerek kutlarken, bir kesimse yapılanın ülkeyi dünya gözünde karalama çabası olduğunu öne sürüp yeriyor. Bu kesimde olayı doğrudan “dış güçlere” bağlayan da var, “orkidin sarılacağı gazete kağıdı mı kaldı” diyerek reklamın “yalan” üzerine kurgu olduğunu söyleyen de… (Bunların arasında “nerede kalmış gazete kağıdına sarılı ped almak, gören bilen var mı, belki taşrada olabilir) diyen utangaç (ama elitist) bir kesim de göze çarpıyor.)
Alışverişlerini sadece marketlerden yapan yeni kuşak bilmez ama İstanbul’da bile mahalle bakkallarına indiğinizde (inmek!?) reklam gerçeğe döner, gazete yoksa siyah poşet, kasiyer tarafından direkt saklanır ve verilir. Ve evet! Orkid doğruyu söylemekte! Bu toprakların muhafazakar kültüründe kadının aybaşı kanamasının bilinmesi, duyulması, ima edilmesi,… kadına şiddetten daha ayıptır.
İlk kez Gezi olaylarında, “burjuvazi ilk defa devrimine sahip çıkıyor” yorumları yapılmıştı, genel anlamda benim de katıldığım bir yorum bu ve markaların toplumsal konularda kendilerini bir safta konumlandırmasının da aynı genel yorum içerisinde okunabileceğini düşünüyorum. Sosyolojik kural, kültürün kozmopolit olan şehirden yayıldığıdır. Tarih, dışardan gelip şehri ele geçirenlerin bile zaman içerisinde şehrin kültürüyle (o kültürü bir miktar değiştirerek olsa da) kaynaştıklarının örnekleriyle doludur. Şehrin kültürünün asli unsurlarından biri de ticaret (alışveriş) olduğundan, bu kanatta ortaya çıkan duruşlar önemlidir.
Samsung’un ardından Orkid ile P&G’de toplumsal kültürümüzün bu yüz kızartıcı tarafına karşı safını belirlemiş oluyor. Bu iyi bir şey ve konunun farkındalığının gitgide artmakta olduğunu göstermesi bakımından önemli. Önümüzdeki günlerde başka markalarında benzer tutumlar geliştireceğini göreceğiz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar