Plastikten kurtulmaya zihnen hazırız ama…


Ama henüz yerine koyabileceğimiz kullanışlı bir şey bulamadık.

Ipsos’un “Tek Kullanımlık Bir Dünya: Plastik Paketler ve Atıklarla Mücadele” araştırmasına göre;
·      10 kişiden 8’i paketleme atıklarını azaltmaları için üreticilere yaptırımlar getirilmesi gerektiğini belirtiyor ve üreticilerin üretilen paketleri geri dönüştürmek zorunda olduklarını savunuyor.
·         Araştırmanın yürütüldüğü 28 ülkenin 18’inde destek yüzde 80 ve üzerinde. Türkiye’deyse bu oran yüzde 75.
·         Tüketicilerin yüzde 75’i, değişime ortak olan markalara daha sıcak baktıklarını belirtiyor. Türkiye ise yüzde 73 gibi ortalamaya yakın bir sonuç ortaya koyuyor.
·         Küresel tüketicilerin yüzde 75’i,  Türkiye’deki tüketicilerinse yüzde 72’si, mümkün olduğunca daha az paketlenmiş ürün satın almak istediğini belirtiyor.
·         Küresel tüketicilerin yüzde 71’i, Türkiye’deki tüketicilerinse yüzde 66’sı tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına sıcak bakıyor.
·         Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 63’ü daha az paket kullanılacağı anlamına gelecekse alışveriş yaptığı yeri değiştirebileceğini belirtiyor. Fakat bu oran ABD ve diğer birçok gelişmiş ülkede yüzde 60’ın altında.

Tüketiciler her ne kadar plastik kullanmak istemese ve bu konuda adımlar atmaya hevesli olsa da bu konudaki bilinç henüz istenilen noktada değil zira küresel katılımcıların çoğunluğu bütün plastiklerin geri dönüştürülebileceğini düşünüyor. İngiltere, plastiklerin geri dönüşümündeki kısıtlamalarda en fazla bilince sahip: Katılımcıların sadece yüzde 24’ü bütün plastiklerin geri dönüştürülebilir olduğu düşüncesinde. Türkiye’deki katılımcılara aynı soru sorulduğunda yüzde 63 oranında “Bütün plastikler geri dönüştürülebilir” cevabı alındı. Şu acı bir gerçek: Plastiklerin tümü geri dönüştürülemiyor. 
Kaynak: HBR Türkiye, Ocak 2020

Yorum Gönder

0 Yorumlar