Salgın Döneminde Kriz Yönetimi


Elbette son sözü doktorlar ve bilim insanları söyler ancak hem kendimizin ve çevremizin sağlığını hem de işlerimizi korumamız gereken zamanlardayız. Aşağıdaki önerilerin bu koşullarda ve şirketler için kriz yönetim stratejileri çerçevesinde okunmasını rica ederim:

DSÖ’nün elde edilen verilere dayanarak hazırladığı istatistik tabloya göre hastalığın ölümle sonuçlanma oranı yaşla doğru orantılı artıyor.

1
-      Kurumunuz kapanmadıysa ve çalışmaya devam ediyorsa/edecekse, öncelikle 60 yaş ve üzerini (65 yaş ve üzerinin sokağa çıkmasına zaten kısıtlama getirildi) hemen evlerine gönderin. İşyerinde yürütülmesi gereken işleri geri kalan personelle yürütecek şekilde yeniden organize olun.

2-      Özellikle uzak mesafeden, toplu taşıma araçlarıyla gelen çalışanlarınız için yapabiliyorsanız uzaktan çalışma/home Office uygulamasını hızlıca hayata geçirin. Bunun için gerekli altyapınızı acilen hazır etmeniz çok önemli. Eğer işiniz bunu yapmaya uygun değilse o takdirde çalışanlarınızı evlerinden alıp evlerine bırakabileceğiniz servisler ayarlayın.

3-      Evlerine gönderdiğiniz personel arasında yetkili/yönetici pozisyonunda kişiler varsa bu kişiler için evlerinde devam edebilecekleri uzak bağlantı, Skype görüşme, çoklu telekonferans, dosya/rapor iletme-alma, dijital ortamda ortak çalışma dosyaları vs. uygulamaları hızlıca hayata geçirin. Aynı zamanda bu kişilerin bu uygulamaları verimli kullanmalarını temin edebilecek eğitimi de almalarını sağlayın. Aynı zamanda ihtiyaç duyulabilecek imza vs. de sıkıntı yaşamamak için yönetim yetkilerinin delege edilmesini sağlayın ya da vekâletler hazırlayın. Her ihtimale karşı özellikli belgelerin (vekâletler, kararlar, e-imzalar, diğer e-süreç uygulamaları, şirket maillerine dışardan da ulaşmayı temin vs.) içeren dijital paketler hazırlayın, her departmanın bu tip gerekli acil durum paketlerini planlamasını sağlayın.

4-      İşyerinde açık ofis uygulamalarına son verin. İşyerinizin koşullarına göre farklı departmanlardan/kısımlardan kişilerin birbirleriyle temasını mümkün olduğunca azaltın, kurum içi görüşmeleri telefon vs. ile gerçekleştirin, evrak alışverişlerini ya dijital ortamdan ya da belirlenmiş raflara vs. bırakılarak yapılmasını sağlayın. Ayrıca raflara bırakılan evrakların ancak ertesi gün işleme alınabileceği, acil işlem görmesi gereken evrakların mümkün olduğunca dijital ortamdan gönderilmesini sağlamaya çalışın. İşe giriş ve çıkışlarda personelinizin sağlık durumunu gözleyin, doğru sonuç verebilecek ateş ölçerlerle sık sık kontroller yapın.

5-      Herhangi bir çalışanınızda olumsuz belirtiler fark ederseniz, hemen eve gönderin ve test sürecini takip edin. Fark ettiğiniz andan itibaren diğer çalışanlarınızı da bilgilendirin ve tedbiren işte ve iş dışında temaslarını mümkün olduğunca asgariye indirmeleri konusunda uyarın.

Kendi iş yeriniz ve iş koşullarınızı düşünerek bu listeyi kendinize uygun şekilde acilen oluşturmaya, bunun için hızlıca departmanlarla / kısımlarla görüşmeye başlamanız, -eğer hala yapmadıysanız- kaosa düşmeden kriz döneminde nasıl bir strateji izleyeceğinizi belirlemeniz açısından çok önemli.

Ama her şeyden önemlisi, hem kendinizin hem de herkesin sağlığını her şeyin üzerinde tutmanız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar