There Will Be Blood - Kan Dökülecek

"Zaman zaman insanlar bakıyorum ve sevilecek bir yanlarını göremiyorum. Yeterli parayı kazanayım ve insanlarla ilişkim kalmasın istiyorum."
1800'lü yılların sonları, ABD'de ilk petrolün çıkarılmaya başlandığı zamanlar ve 1900'lü yılların başları; T-Modelinde etkisiyle petrolün kullanım alanlarının yaygınlaşmaya başladığı, üzerine koca koca sanayilerin inşa edilmekte olduğu yıllar.

Rockelfeller'ın Standard Oil Company'si ülkede petrol olduğu öne sürülen her yerde araziler alıyor, bununla da kalmıyor, türlü yöntemlerle bağımsız küçük şirketleri de yutuyor. (ABD Yüksek Mahkemesi'nin tekel olduğuna karar vermesi sonucunda 1911'de kapanıyor). Yani küçük şirketler için gerçek bir can pazarı zamanları.


Tabi petrol işi, tüm ağır sektörler gibi, hem çok sayıda istihdam hem de yeni başlanan yerlerde yerleşik toplumun yaşam şeklini ve alışkanlıklarını da değiştirdiği için, toplumsal etkileri fazla ve hızlı bir iş. Ve hırslı petrolcülerin hızlandırdığı bu toplumlarda, hırsları petrolcülerle aynı istikamette olan insanlar kadar (çoğunluk), ama bazen de tam zıddı istikamette olan başkaları da çıkmakta.

* Korona günlerinden bakınca ve doğaya amansız müdahalemizin bizi getirdiği yeri düşününce, bugünkü medeniyetimiz anlamında, herşeyin başladığı o anlardan birisine bakar gibi hissedip, "keşke başarısız olsalarmış" derken de yakalayabilirsiniz kendinizi.

Yönetmen Paul Thomas Anderson
Ülke ABD

Kan Dökülecek'te, Daniel Plainview, 1900'lü yılların başlarında ıssız bir bölgede, petrol arama çalışmalarını sürdüren bir şirketin sahibidir. Daha fazlasına sahip olmak isteyen bu hırslı adamın hayattaki tek varlığı küçük oğludur. Petrol buldukları bu bölgeyi yörenin yerlilerinin izniyle arama iznini satın alan adam hırsın götürdüklerine tanık olacak, diğer yandan ise kasabanın gencecik rahibinin yaşantısındaki hırs faktörü de Daniel'da olduğu gibi, sahip olduğu yegane şeyi mahvedecektir.

Genç yönetmenler kuşağının en yetenekli isimlerinden biri olan, genç yaşında 'Magnolia', 'Boogie Nights' ve 'Punch Drunk Love' gibi kült filmlere imza atan Paul Thomas Anderson'ın en ses getiren filmi olan iki Oscar ödüllü Kan Dökülecek, 2000'li yılların en büyük sinema olaylarından biriydi.


Yorum Gönder

0 Yorumlar