Mobil cihaz başına 4,48 dolar harcama

Dünya genelinde 5,15 milyar tekil mobil cihaz kullanıcısı, 4,17 milyar mobil internet kullanıcısı bulunuyor. Haziran 2020 itibarıyla küresel internet trafiğinin yüzde 50’sinden fazlası mobil cihazlar üzerinden gerçekleşirken Temmuz 2020 itibarıyla bağlı mobil cihazların yüzde 74,4’ünü akıllı telefonlar, yüzde 22’sini klasik cep telefonları, yüzde 3,6’sını ise tablet ve diğer cihazlar oluşturuyor. Ayrıca mobil internet trafiğinin yüzde 74’ü Android, yüzde 25’i iOS cihazlar üzerinden gerçekleşirken mobil cihaz kullanıcıları cihazlarıyla geçirdikleri toplam sürenin yalnızca yüzde 9’unu web tarayıcılarıyla geçiriyor. Verilere göre mobil cihazlarla geçirilen toplam sürenin yüzde 91’i mobil uygulamalara ayrılıyor.

Araştırmaya göre 2020 yılının ikinci çeyreğinde en fazla indirilen oyun dışı uygulama TikTok olurken bu uygulamayı sırasıyla Zoom, Facebook, WhatsApp ve Instagram izliyor. Aynı dönemde tüketicilerin en fazla harcama yaptığı uygulama da TikTok oldu. 2019 yılındaysa kullanıcılar tarafından en fazla indirilen oyun dışı uygulama Facebook Messenger, en fazla ödeme alan uygulama Tinder olarak karşımıza çıkmıştı. Pek tabii geçen zamanın yanında güncel gelişmeler de kullanıcıların mobil uygulama tercihleri üzerinde önemli etkiler yaratıyor. Örneğin, Covid-19 salgınıyla birlikte sağlık uygulaması yüklemelerinde yüzde 65, eğitim uygulaması yüklemelerindeyse yüzde 90 seviyesinde artış yaşandı. 

Ayrıca verilere göre mobil uygulamaların ekonomik açıdan gelişmeye devam eden, son derece büyük bir pazar yarattığı da söylenebilir. 2020 yılının ikinci çeyreğinde Android ve iOS cihazlar üzerinden 35 milyar mobil uygulama indirmesi gerçekleşti. Mobil uygulama indirmelerinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13’lük artış yaşanırken tüketicilerin mobil uygulama harcamaları da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış göstererek 27 milyar dolar seviyesine ulaştı. Diğer bir deyişle, 2020 yılının ikinci çeyreğinde akıllı mobil cihaz başına 4,48 dolarlık mobil uygulama harcaması gerçekleşti. 

ARAŞTIRMA HAKKINDA Onur Demirel tarafından We Are Social Digital 2020, Global Digital Overview ve We Are Social July Global Statshot Report’tan derlenen veriler

Yorum Gönder

0 Yorumlar