Okumalar; "Kadro Hareketi", Merdan Yanardağ

 

Kadro HareketiKadro Hareketi by Merdan Yanardağ
My rating: 3 of 5 stars

CHP'nin 'kurucu' kimliğinin sol'da olup olmadığı; CHP'nin tarihsel ve bugün sol'da olup olmadığı;...vs. Bu sorular ya da benzerleri dün de, bugün de sorulmakta ve yorumlanmakta. Bu ve benzeri sorular ve verilen yanıtlar sadece türkiye solunun CHP'yle ilişkisini değil, kendi içlerindeki ilişkiyi ve dinamizmin nereye katalize edileceğinin dönemsel yanıtlarını da üretmekte. Bu yanıtlarda hem Türkiye solunu oluşturan çevrelerin hem de CHP'nin, bir andan yönelimlerini belirlerken, öte yandan da rengini flulaştırmakta denebilir.

Elbette bu düşünsel etkileşim sadece Türkiye solu ve CHP etkileşiminden ibaret değil. Bir yandan da halen muazzam etkileri olabilen "emperyalizm, üçüncü dünyacılık, gelişmiş-gelişmemiş ülkeler çelişkisi vs." var. Yani bugün CHP'nin nasıl olup daAB taraftarlarıyla Avrasyacı ulusalcıları bir arada tutuyor olduğu sorusu halen yanıtlanmamış ama bir vakıa olarak da ortada duruyor. -Ki farklı derece ve tonlarda da olsa bunun Türkiye solundan, Türkiye merkez sağına kadar olan kesimler için de geçerli olduğunu da söyleyebiliriz.

Kadro Hareketi, bunların cevabını vermiyor. Ama bunları düşündürüyor. Öte yandan bu düşünceyi takip ederek bugüne gelirsek, halihazırda İslamcı kökenli iktidar ile düne kadar rahatlıkla Kemalist hatta sol Kemalist çizgide olduğunu değerlendirebileceğimiz kişiler ve çevrelerin, bugün nasıl ve hangi tarihsel yorum süzgeçlerinden geçerek ABD ve AB karşıtlığını da içerecek şekilde bir Avrasya çizgisinde ve otoriter bir devlet yapısını oluşturmayı hem olumlama hem de önceleme noktasında bir arada olabildiklerini de sorabilir ve yanıtı için tarihi eşeleyebiliriz.

Kadro'nun bir ayağı tarihsel faşizme de batmaktadır çünkü.



View all my reviews

Yorum Gönder

0 Yorumlar