Blockchain Neleri Değiştirebilir?

Baştan yazayım, bu konuda öyle üzerine ciddi çalışılmış bir bilgim yok. Nedir merakıyla kripto coinlerle al/sat ilişkim var, o kadar.  O konuda da ir iki şey söylemek gerekirse, Coin piyasasının son derece volatilitesi yüksek, manipülasyona açık ve kesinlikle de yapılan bir piyasa olduğunu düşünüyorum. Kısacası yatırım tavsiyesi yapacak değilim, piyasada oyuncu olmak isteyenlere de  iki şey tavsiye ederim: 1) Kısa vadeli al/sat yapacaksanız kesinlikle kaybedeceğinize üzüleceğiniz meblağlarla yapmayın, 2) Kimsenin tavsiyesiyle oynamayın, anlamaya çalışın, 3) Uzun vadeli alım yapacaksanız bilindik bir borsadan alın ve orada da bırakmayın, kendi soğuk cüzdanınızı oluşturun ve orada saklayın.

Ama bu yazıda daha çok blockhain ya da blok zincir teknolojisinin gelecekte hayatımızda neleri değiştirebileceği üzerine düşüncelerimi aktarmaya niyetliyim. Başta da dediğim gibi, üzerinde öyle aman aman bir okuma, çalışma yapmadım. Daha çok çalışma sistemiyle paralel akla gelenler diyelim.

Bir kere mal ve hizmetlerin değişim değerini, merkezi bir yönetim ve itibar algısıyla tanımlama üzerine kurulu şimdiki parasal sistemi kökünden değiştirme potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor zaten. Özellikle son dönemde yaygınlaşan NFT’lerin, bu potansiyelin hayat bulmaya başlama işareti sayılabileceğini düşünüyorum. Belki yakın zamanda yazarların e-kitaplarını benzer bir sistemle yayınlamaya başlayacaklarını ve satın alanlar dışında ikinci el kopya olarak yapılan satışlardan da telif alacaklarını görmeye başlarız. Ya da müzisyenlerin. Spotify’e üyelik ücreti olarak bir miktar kripto para ödediğinizi düşünün, ödediğiniz kripto paranın bir kısmı yayıncı olarak Spotify hesabına gidiyor, kalan tutar ise sizin dinlediğiniz şarkılara göre her şarkı için söz yazarı/besteci/solist vs.’nin aralarındaki anlaşmaya da göre dağıtılıyor. Ve bu dağıtımı kimse yapmıyor, her şey baştan belirlenmiş kurallara göre otomatik yürüyor, kuralları ise ancak tüm taraflar birlikte değiştirebiliyor. Bunun, ülkenin ulusal parasının iyi ya da kötü yönetilmesiyle ya da ulusal devlet yönetiminin ya da merkez bankasının itibar derecesiyle hiçbir ilgisinin olmayabileceğini fark ettiniz.

Ya da bir alım satım sözleşmesi. Teslim anında parmak izinizle vereceğiniz bir onayla sistem otomatik olarak ödemeyi gerçekleştirebilir ve paranın transferi de malzemeciye, üreticiye, fasoncuya, tasarımcıya vs. aynı anda gerçekleşebilir. Daha da ötesi, alan ve satan dünyanın iki ayrı ucunda olabilir ve aralarında fiyatta ve teslim tarihinde anlaşma dışında başka hiçbir temas gerekmeyebilir.

Tuhaf değil mi? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar