E-Ticaret Sınırları Zorlayacaksa, Her Bedene Bir Model

Giysi satışı yapan e-ticaret sitelerine bir önerim var. Üyeye özel defile yapsınlar. (Yapan varsa bilmiyorum, ben rastlamadım.)

Benim gördüğüm, (tabi aslında markalar böyle yaptığından) sezon giysilerinin 36 beden mankenlere giydirilmesi ve hareketli/hareketsiz çekimlerle sitede sergilenmesi, yani genel uygulama bu. Ama tüketicilerin de önemli bir kısmı biraz daha büyük bedenleri tercih ediyorlar, o yüzden de mankenin üzerinde gördükleri giysiyi almadan önce kendi üstlerinde görme ihtiyacı duyuyorlar. Mağazalarda bu iş kolay, (refakat eden erkekler için değil tabi), giy-çıkar, deneme-yanılma yoluyla çözülüyor mesele.

Ama dijital ortamda iş değişiyor. Beğenen alıcı 36 bedense sorun epey azalıyor ama değilse farklı seçenekler ortaya çıkıyor:

Beden ve kalıplarını bildiği bir markadan almak bir çözüm, sonuçta bir denemişlik tecrübesi var.

Sitelerde yayınlanan ölçü tabloları da karar vermeyi kolaylaştırabilir, tabi birim cinslerini birbirine çevirmeyi ve –bazı alıcılar için- “ileri derece matematik” bilgisi varsa… Ha birde o kadar hesaplamayı göze kestirilen giysinin hayali bir versiyonuna uyarlamayı ve hayali bir aynada kendi üzerinde görmeyi de becerebilmek gerekir, heyhat işte talihsizlik ki, soyutlama becerisi zayıf, görsel algısı yüksek bir toplum olduğumuz söylenir…

Ha alır denersin, hatta bir üst ve alt bedenini de sipariş eder öyle denersin, 1’ini alır 2’sini iade edersin. Kargo bedava nasıl olsa. Zaten e-ticaretin iade oranları da hep yüksektir normal olarak. Ama o da maliyet (hele de pazaryerinde satılmışsa). Firmanın ekonomik sürdürülebilirliğine ciddi yük, (kaliteden ödün vermiyor ve marjı da ancak sınırda tutturabiliyorsa çok ciddi yük de olabilir.)

İşte bu noktada (noktalarda) üyeye özel defilenin faydalı olacağını düşünüyorum. Videolar; üyelere özel bölümde (o kadar zahmet ve masraf olacak, karşılığı bir üyeliği hak eder, bari veri toplansın, hatta veri toplansın ki işe yön versin), 36’dan 44’e farklı bedenlerde modellerin kıyafetleri hareketli ortamlarda (kesinlikle senkronize hareketlerle kısa videolar) sergilediği defileler. Bir köşede de modelin tüm beden detayları… Müşteri beğendiği modelin kendi beden ölçülerine uyan mankende nasıl göründüğünü, hareket esnasındaki detaylarını görüp inceleyebilir ve satın alma kararını verebilir, hatta kendi beden ölçülerine yakın model üzerinde istemediği detayları ve düzeltilmesini istediği incelikleri de aktarabilir vs…

Bunun daha ilerisini uygulayan markalar var, siparişi bir uzman satış danışmanı götürüp servis ediyor, deneme esnasında düzeltilecek detayları birlikte belirleyip terzileri işe koşuyorlar. Tabi bu daha az sayıda müşteri için segmente edilmiş yüksek ederle satılabilen ürün ve markalar için mümkün. Ayrıca VR, AR uygulamaları var ama henüz gelişmeye devam eden pahalı teknolojiler.

Teknoloji, gelişkinlik ve eder olarak yaygınlaşana kadar, çok bedenli videoların e-ticaret de bir karşılığı var bence.

Yorum Gönder

0 Yorumlar