İş Modelleri Üzerine Düşünceler: Kitap Kulübü



Kitapkulübü.com.tr ne yazık ki (şimdilik) kapandı. Kurucusu Fatih Güner’in açıklamasında tedarikten kargolamaya kadar işin ana süreçlerinde yaşanmış ve aşılamamış tıkanmalara ve bunun sonucu olarak da planlanandan (ya da umulandan) çok daha fazla zaman alması dolayısıyla sürdürülemeyeceğine değiniliyor. (Fatih Güner’in açıklaması için buraya bakabilirsiniz.) Değinilmeyen kısım olarak da “ilginin” tüm bu çalışmanın devamına “yetmediği” düşünülebilir.


Kitap Kulübü, fikir olarak yeni değil. Alanlarında dikkat çeken isimlerin seçkilerinin kulüp üyelerince okunması (ve üzerine konuşulması) entelektüel tarih kadar eski. Hatta çoğumuzun hayatında böylesi deneyimler (ya eğitim sırasında ya da arkadaş gurubu içerisinde veya ilişkilendiğimiz siyasal / ideolojik topluluklar içerisinde) vardır. Farklı amaçlarla da olsa (bazen tamamen entelektüel birikimi yükseltme çabası, bazen bir fikri kümelenmenin kendi fikrini yayma girişimi ya da şu ya da bu nedenle network genişletme niyetleriyle böyle tecrübelerimiz olmuş olma ihtimali yüksek. Ama böyle olması, Kitap Kulübü fikrini orijinal olmaktan çıkarmıyor. Birbirini tanımayan, ortak fikirleri olduğunun ya da olabileceğinin farkında olmayan (ki buna ihtiyacı da olmayan), tamamen ilgili olduğu alana dönük yeni fikir ve eserlerden haberdar olmak isteyenlere, bunu motive edici bir kurguyla (haftada 1 kitap okumak) ve ekonomik şartlarla sağlama iddiasıyla fikir, Türkiye için orijinal ve kulvar açıcıdır.

Şimdi bu kulvarda yeni denemeler olacak. Bu arada seçkiler için de yeni modeller ortaya çıkacak. Sürekli küratörler kadar belki farklı tanınmış isimlerin aralıklı seçkileri de olacak, mesela bir ay Mahfi Eğilmez ekonomi kitapları seçkisi önerecek, Murat Belge yeni siyasal gelişmelere ilişkin bir öneri de bulunacak vs.

Yayıncılık sektörü Türkiye için yeni bir iş modeli ile karşılaştı. Bakalım kimler bunu devam ettirecek?

Yorum Gönder

0 Yorumlar