Zula’da “Karakter” Sorunu


Zula InGame Group tarafından yazılan “ilk ve tek” MMOFPS oyunu. Oyuncu sayısının (dünya genelinde) 16 milyonu geçtiği açıklandı yakınlarda. Aynı zamanda kendi ligini de düzenliyor ve Galatasaray, Fenerbahçe gibi kulüplerle de lig takımlarını (e-lig) desteklemeye dönük anlaşmalar yapıyor. Gelir modeli (bu tip bütün oyunlarda olduğu gibi) oyun içerisinde bir takım donanımları parayla satması, bunun için oyun içinde geçerli zula altını satıyor ve şimdi D&R’da bu altınlardan satmaya başladı.

Yani InGame Group, şu ana kadar oldukça başarılı görülüyor.

Bana göre sorun olansa, oyunun içine girince görülen. Yani şiddet kısmını söylemiyorum (gerçi buda sorun ama Zula’ya has bir sorun değil). Ben takım isimlendirmeleri ve oyundaki avatar tiplemeleri söylüyorum.

Oyuna girdiğinizde iki takımdan birine dahil olmuş oluyorsunuz, ya Zula’sınız ya da Gladyo! Zula’nın bir anlamı var mı bilmiyorum ama Gladyo malum, soğuk savaş döneminde Nato destekli oluşturulan, gizli, anti-komünist kontrgerilla teşkilatları. İpin ucu vaktiyle İtalya’da yakalanmıştı ilk ve zamanında Kızıl Tugayların yaptığı söylenen ve onlarca sivil İtalyan’ın öldüğü kimi saldırıların bu İtalyan Gladyosu tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştı. Ardından meşhur temiz eller operasyonları başladı ve İtalyan parlamentosunda görev yapmış yüzlerce milletvekilinin de içinde olduğu bir yığın siyasetçi ya tutuklanıp ceza aldı ya da siyasi kariyerleri sona erdi. Benzer gelişmeler İspanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerde de (İtalya kadar şiddetli olmasa da) yaşandı ve hemen hemen tüm Nato üyesi ülkeler (Türkiye hariç), önce Gladyo’nun kendi ülkelerinde de olduğunu ardından da dağıttıklarını açıkladılar.

Oyundaki karakterlerde bence fazladan sorunlu. Polat Alemdar kılıklı avatar tiplemeleriyle Üsküdar sokaklarında silahlı çatışmaya giriyorsunuz. Sertliğin (her anlamda) paçalarından aktığı üyelerden oluşan bir toplumda bunun doğru mesaj olduğunu sanmıyorum.

Tamam, Zula benzeri Wolf Team ya da Point Blank oyunlarında da benzer savaşlara girişiyorsunuz ama arada iki tane ciddi fark var: Birincisi, saydığım bu iki oyunda ya Kırmızı Takım olursunuz ya da Mavi, (ilaveten Wolf Team’da İnsan ya da Kurt, Point Blank’da İnsan ya da Dinazor olursunuz). Ve her iki oyunda da gerçek semt görüntüleri yok, savaş alanları kurgusal hazırlanmış.

InGame Group ekonomik anlamda başarılı bir iş yapmış görünüyor ama toplumsal anlamda aynı şeyi söyleyemiyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar