N11 Kutuplaşmış Topluma Çarptı!

Batıda “şirketler ve CEO’lar daha politik olsa mı?” tartışması var. Bizdeki geleneksel kural, “esnaf siyaset yapmaz” çizgisinde ve aynıyla devam ediyor. Tabi bu ayrı bir tartışma, şimdilik burada bırakalım ama “esnaf siyaset yapmaz”dan devam edelim, çünkü kültür bu. Açarsak, (esnaf) “toplumun kutsalına, doğrusuna laf etmez, sorgulamaz, etrafından dolanır, işine bakar” deriz. İşinsanlarımız, “siyasetler üstüdür” bu anlamda ya da öyle tanınmayı severler (olmadıklarında bile).
Reklam kampanyalarımızda bu düsturla şekillenir, sosyal medya iletişimlerimizde. Bizde, sosyal mesaj veren marka, yoktur! Bu durum değişir mi? Yakın zamanda, hayır!
N11’in başına gelen bir tek pişmiş tavuğun başına gelmez bu ülkede, kalan herkesin ve her kurumun her an için aynı garabete uğraması, mümkündür.  Çünkü aşırı bölünmüş ve bölünen her parçası da aşırı politize olmuş bir toplum olduk çıktık. Bunu sokaktaki adam/kadında, sosyal medyada ava çıkanlarda biliyor. Bilmeyenler şirket yöneticileri, reklamcılar ve sosyal medya iletişimcileri kaldı bir tek. Oysa Ülker’in ve Yıldız Holding’in 1 Nisan şakası yaptıklarına yapacaklarına pişman olması da daha dündü. Ahbab üzerinden Haluk Levent’e yönelik ithamlar ise dünden de yakın. Son birkaç yılın taramasını yaparsanız yüzlerce örnek bulursunuz.
Bilmeyen yöneticiler, reklamcılar neden bilmez? Çünkü bir aksiyom olarak kabul ettikleri esnaf kültürünün tersten de yorumlanacağını varsayarlar, yani nasılsa hiç kimse bir şirketin kampanyasından siyasi mesaj çıkarmaz(dı)! Artık çıkarıyorlar!
Hani “toplumun kutsalına, doğrusuna” bir şey denmez ya, işte o kutsallar bölünmüşlük ortamında her yere yayılıyor artık, sosyal medyada bu yayılmanın kan damarları oldu.
Demem o ki, N11’in muhtemelen bir rakibe laf atmanın ötesinde bir anlamı olmayan duyuru mesajına bakıp da safları sıklaştırmadan önce bir daha düşünün. Bugün N11 yarın bir başkası. Bölünmüşlükten medet umanlar için, üzerinde tepinecekleri herhangi bir şey sadece N11. Ama hepimiz kaybediyoruz.
NOT: Dünden beri dolaşımda olan mesajlarla ilgili N11’in üzerine gitmesi ve açıklama yapması gereken kısmın asıl, duyurulan indirimlerin gerçek indirim olmadığıyla ilgili olanlar olduğunu düşünüyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar