Güney Kıbrıs’tan AP seçimlerine aday gösterilen Niyazi Kızılyürek anlatıyor

Kıbrıs'ta halen süren bölünmüşlük, jeopolitik olarak Türkiye'nin önündeki engellerden biri. 1974 müdahalesinden sonra kendi içerisinde bir statusqua oluşturmuş olsa da, gerek Rum kesiminin "Kıbrıs Cumhuriyeti" olarak AB'ye katılımı, gerekse de son yıllarda ortaya çıkan ve Mısır, İsrail gibi aktörleri de işin içine çeken doğalgaz rezervleri, bir paradigma değişimini dayatıyor.

 Diğer yandan, hem dünya da hem de bölge de ve Türkiye'de tedirgin edici etkinlik ortamları yakalayan sağ popülizmlerde çözümün önünde ayrıca engel teşkil etmekte.

Tüm bu ve benzeri etkenlerle birlikte bakınca, AKEL'in Avrupa Parlementosuna Niyazi Kızılyürek'i aday göstermesi dikkate değer bir durummuş gibi duruyor. Bunun Kıbrıs'ın her iki yanında liberal ve toplumcu çevrelerin görüşlerinde daha bir saflaşma netliği yaratma potansiyeli olabileceğini düşünüyorum.

Olağan politik yakınlıklar noktasında Kıbrıs'ın Türk tarafında gerek CTP'nin gerekse Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın destekleyebileceği bir aday Kızılyürek. Ama ne ve nasıl olacak? İzleyip göreceğiz.






Yorum Gönder

0 Yorumlar