Misli Mal ve Misli Olmayan Mal Ayrımı

Özellikle hukukta karşımıza çıkan kavramlardan biri misli mal ile misli olmayan maldır. Muhasebede de vergi konularında rastlarız bu kavramlara. Çok kolay kullandığımız bu iki kavramı kısaca tanımlayalım:
                Misli mal, sayılabilen, ölçülebilen ve bunun yanında cins, nevi türünden nitelenebilen, pazarda her zaman bulmanın mümkün olduğu mallardır. Kendi kategorisi ya da mal grubu içerisinde belirli özellikleri ya yoktur ya da sayılan özellikleriyle de birlikte misli mal olarak nitelenebilecek durumdadır. Örneğin birine 10 yumurta ya da 1 çuval un borç verirseniz yerine de 10 yumurta veya bir çuval un isteyebilirsiniz. Yumurtayı ya da unu tür olarak, nevi cinsinden tanımlamanız (beyaz yumurta, kahverengi yumurta gibi ya da buğday unu, çavdar unu gibi) misli mal özelliklerini değiştirmez. Muhasebe de misli malın değerini tespit etmek gerektiğinde Pazar fiyatını alabilirsiniz.
                Misli olmayan mal ise yenisi pazarda kolayca bulunamayan, parça nitelikli mallardır. Örneğin seri üretimi yapılan belli bir marka ve model sandalyeyi misli mal olarak nitelendirirken, el yapımı ve özel sipariş türü imal edilmiş olan sandalye parça mal ya da misli olmayan mal olarak nitelenir.
                Borç alacak ilişkilerinde ya da zayi karşılığı oluşan borçlarda misli malın, mal olarak yerine konulması istenebilirken, parça mallarda bu her zaman mümkün olamayacağından parasal bedelinin ödenmesi yoluna gidilebilir. Parça malın değerlemesi yapılması gerektiğinde takdir usulü tercih edilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar