Deneyimli çalışanlar olumsuz bilgi ve sonuçları kabullenmekte zorlanıyor


Kurumların düşebileceği tuzaklar arasında “değişime direnme” önde gelenlerden biri olarak kabul edilir. Yöneticileri ve çalışanları değişime direnç gösteren kurumların, bu direnci yönetemedikleri oranda ayakta kalmaları güçleşir. Değişime direnç nedenleri arasında ise özellikle yöneticilerin konfor alanlarına hapsolması dikkat çeker. Yeni bir araştırma bu konuda özellikle kıdemli çalışanlara yönelik yaklaşımların nasıl olması gerektiğine ilişkin bir paragraf daha açıyor olabilir.

Kıdemli çalışan, deneyimli çalışan demek ve bir kurumun deneyimli çalışanlarının olması iyi bir şeydir. Nihayetinde deneyim, performansı artırır.

Ancak yeni bir araştırma bir istisna tespit etti: Daha deneyimli kişilerin, verdikleri karara dair olumsuz bir bilgiyle karşılaştıklarında yapıcı çözümler bulmak yerine kabullenmeyip savunmaya geçme olasılıkları daha yüksek.

Araştırmacılar, bir tür koroner stente ilişkin FDA uyarısının kardiyologlar üzerindeki etkisini inceledi. Stent kullanımı uyarıdan sonra yüzde 56 düştü ancak doktorun deneyimi arttıkça cihazı kullanmaya devam etme olasılığı da artıyordu. Sonrasında yapılan laboratuvar deneyleri de bu sonucu doğruladı: Örneğin bir çalışmada katılımcılar, iki birimden hangisinin Ar-Ge fonlarından 5 milyon dolar alması gerektiğine karar veren bir yönetici rolü oynadı. Katılımcıların yarısı karar verdikten sonra kendilerini uzman olarak görüyordu ve tüm katılımcılara seçtikleri birimin beklenen performansı göstermediğine dair veriler gösterildi. Daha sonra katılımcılardan, iki birimden birine 10 milyon dolar tahsis etmeleri istendi. Kendilerini uzman olarak görenler, diğerlerine kıyasla beklenen performansı gösteremeyen birime daha çok yatırım yaptı.

Araştırmacılar, “Yöneticiler, fikirlerini ve inançlarını değiştirmelerine yol açacak bilgiler verirken deneyimli çalışanlara farklı şekilde yaklaşmalı” diye uyarıyor ve ekliyor: “Daha az deneyim sahibi bir kişinin durumu nasıl daha iyi anlayabileceğini göstermeye yönelik bir bakış açısı kazandırmak için çalışmalar yapılabilir. Deneyimli çalışanlar bildiklerini masaya yatırmalarını gerektirecek yeni bilgileri kabullenme konusunda doğrudan teşvik edilmeli. Yöneticiler öğrenmeye olanak sağlayacak bir yöntem olarak bakış açılarını değiştiren deneyimli kişilerin hikayelerini anlatmayı deneyebilir.”

ARAŞTIRMA HAKKINDA “Maintaining Beliefs in the Face of Negative News: The Moderating Role of Experience”, Bradley R. Staats, Diwas S. KC ve Francesca Gino (Management Science, 2018)

Kaynak: HBR Türkiye, Ocak 2020

Yorum Gönder

0 Yorumlar