Sigorta yaptırırken nelere dikkat edilmeli?


Gerek ev gerekse işyerlerini olası afet ve kazalara karşı sigorta güvencesine almak, farkındalığı gitgide yükselen bir olgu. Peki, işyerimizi sigorta yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikli olarak eksik sigorta olmamasına dikkat etmeliyiz. Eksik sigorta nedir derseniz, sigorta yapılan bina, emtia, demirbaş vs.’nin gerçek ve tam değerini karşılayacak sigorta olması gerekir. Yani binanızın toplam m2’si 1000 ise ve m2 inşaat bedeli 1500 TL ise bina sigorta teminatınız 1 milyon 500 bin TL olmalı ya da diyelim stokunuzda 1 milyon TL’lik emtia varsa emtia teminatınız en az 1 milyon TL olmalı. Eğer sigorta teminatınız gerçek tutardan eksikse, teminat kapsamındaki bir kaza ya da afet durumunda sigortada size eksik tazminat ödeyecektir. Örneğin 2 milyonluk emtianız var ve bunun 1 milyonluk kısmı telafi edilemeyecek şekilde hasar gördü, sigortanızda 1 milyon TL teminatlı yani eksik sigorta var, işte bu durumda size 1 milyon TL tazminat ödemez, emtianızın yüzde 50’sini sigorta ettirdiğiniz için alacağınız tazminatta yüzde 50’si kadar yani 500 bin TL olur.

Bir diğer dikkat edilecek husus poliçede yazan muafiyetler. Poliçenize yansıyan her klozla ilgili açıklama ve muafiyetleri dikkatlice okumalısınız. Bu sizin hem gerçek teminatınızın ne olduğunu bilmeniz hem de gereksiz prim ödememeniz için önemli. Örneğin 1 milyon TL teminatlı makine demirbaş sigortanız var ama kloz maddesinde 10 yaş üstü makinelerin teminat kapsamı harici olduğu yazıyor. Eğer sizin makineleriniz arasında 10 yaşı geçkin makine varsa, ödediğiniz primin bir kısmı boşa gidiyor demektir. Aynı şekilde elektronik aletlerde hem yaş hem de alt tutar sınırı olur, örneğin 100 EUR’ya kadar hasar tutarı için sigorta şirketinin teminat muafiyeti olabilir. Bunun anlamı 100 EUR bedelli pc monitörleriniz aslında teminat dışı demektir.

Özellikle hırsızlığa karşı sigortalarda Sigorta Genel Şartlarının tarif ettiği bir takım güvenlik tedbirleri vardır. Bunları bilmeli ve uygulamalısınız. Aksi takdirde olası bir hırsızlık durumunda tazminat talebinize “teminat dışıdır” yanıtı alabilirsiniz.

Etrafınızı, komşu işyerlerini ve yaptıkları işleri bilmelisiniz. Çünkü sizde başlayan bir yangın ya da su basması komşu işyerlerini de etkileyebilir ve uğradıkları hasar sizin poliçenizdeki “komşu mali mesuliyet” klozunun karşıladığı tutardan fazlaysa cebinizden ödemek zorunda kalırsınız. Bu yüzden komşularınızın hasar risklerine dair gerçekçi bilgilere ve öngörülere sahip olmanız çok önemli.

Genelde poliçelerde atlanan bir husus da 3. Kişi mali mesuliyetine dairdir. Bunun anlamı, işletmenizle ilgisi olmayan ama bir kaza anında işyerinizde olan ya da örneğin mağazanızda kaza geçiren 3. Kişinin uğradığı hasar ve kaybında poliçe teminatı dâhilinde olmasıdır.

Bir diğer husus, muhasebe kayıtlarınızın tam olmasıdır. Fiilen işyerinizde bulunan ama kayıtlarınızda yer almayan kayıplarınızı da –fiilen işyerinizde bulunduğunu ispatlayabildiğiniz oranda- sigorta şirketine tazmin ettirebilirsiniz ama muhasebe kayıtlarınız düzenli ve tamsa bu çok daha kolay olur.

Daha pek çok detay yazılabilir. Muhtemelen çalıştığınız acenteniz de sizi pek çok konuda zaten bilgilendirecektir. Ama işyeriniz orta üstü ya da büyük denebilecek ölçülerde ise konunun uzmanı bir sigorta eksperinden danışmanlık almanız ve poliçelerinizi onunla birlikte hazırlatmanızda sizin lehinize olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar