Toplum Sözleşmesi - Hiç Bitmeyecek Tartışma!

Toplum SözleşmesiToplum Sözleşmesi by Jean Jacoues Rousseau
My rating: 5 of 5 stars

"...İnsan hür doğar, ama her yerde zincire vurulmuştur. Filan kimse kendisini başkalarının efendisi sanır, fakat bu durum onun başkalarından daha fazla köle olmasına engel değildir. Bu değişiklik nasıl olmuş, bilmiyorum. Bunu ne meşru kılabilir? İşte, bu meseleyi halledeceğimi sanıyorum."


Rousseau, "meseleyi tamamen halledebildi mi?" sorusunun yanıtı, Toplum Sözleşmesi'nin ilk yayınlandığı 1762'den beri tartışılır, (sadece akademik entelektüel çevrelerde değil, mesela Fransız Devrimiyle de). Ama bu, kitabın sayfa sayısı bakımından inceliğine tezat ağırlığını azaltmamış. Çünkü Rousseau bu kitapla; tüm gelenek/görenek/inanç/kutsal vs. kavramlara yaslanan koca bir devlet(ler) ve iktidarlar sistemini temelinden sallamış ve üzerinde her daim tartışmaların devam edeceği koca bir zeminle, bile isteye defalarca yıkılıp yeniden kurulacak koca bir dünya bırakmış.

Ve o bitmeyecek tartışma, Rousseau'nun "aslında meseleyi çözmüş olabileceğini de" düşündürebilir ve bunu doğru yanıtı vererek değil doğru soruyu sordurarak yapmış olabilir? Ebed-mübed değil hiçbir şey; doğru soru, nasıl yapmalı?



View all my reviews

Yorum Gönder

0 Yorumlar