Yürünebilir Şehirler

 

Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü, yayımladığı raporda dünyanın “yürünebilir şehirleri”ni açıkladı. Listede Honkg Kong, Moskova, Paris, Londra ve Bogota ilk beşte yer alıyor.

ABD merkezli Ulaştırma ve Kalkınma Politikası Enstitüsü (ITDP) dünyanın en çok yürünen şehirlerini açıkladığı bir rapor yayımladı. Enstitü hazırladığı raporda, araç trafiğine kapalı yolları, yurttaşların okullara ve sağlık hizmetlerine rahat ulaşımını ve son olarak kısa yürüyüş mesafeleri üzerinden bir değerlendirme yaptı. Honkg Kong (Çin), Moskova (Rusya), Paris (Fransa), Londra (İngiltere) ve Bogota (Kolombiya) yaklaşık 1000 şehri geride bırakarak listenin ilk beş sırasına yerleşti.

ITDP araştırmacıları yayımladıkları raporda, şehirleri yürünebilir hale getirmenin insan sağlığını olumlu yönde değiştirdiğini, egzoz gazı salınımını azaltarak küresel ısınmanın önüne geçileceğini ve güçlü bir ekonomik model inşa etmek için büyük önem taşıdığının altını çizdi. Raporda özellikle ABD’li şehirlerde kentsel yığılmaların yaşandığı ve yürünebilirliğin çok düşük olduğu vurgulandı.

İlk ölçümde, nüfusu 5 milyondan fazla olan şehirler, park sayıları, caddelerde bulunan yaya yolları ve araç trafiğine kapalı meydanların durumu kategorileri üzerinden değerlendirildi. İkinci ölçümde ise 1 kilometre içerisinde, yurttaşların sağlık ve eğitim kuruluşlarına olan yürüme mesafeleri göz önüne alındı. Fransa’nın başkenti Paris’te insanların yüzde 85’i yürüyerek sağlık ve eğitim kurumlarına ulaşabiliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar