Whatcman ne anlatıyor?

Kült filminden sonra HBO’nun Whatchman dizisi de türün takipçileri arasında epey ses getirdi takip ettiğim kadarıyla. Bence de, farklı konumlanması gereken dizilerden biri oldu.

Fantastik süper kahramanlar konulu filmler de ana akım bildik Marvel çizgisi aslında. Bu çizgide kahramanlar (ya da bir şekilde süper güçler “bahşedilenler” mi diyeyim bilemedim) saf derecesinde iyiler, kötü yanları en çok “yaramazlık / hınzırlık” gibi / kadar. DC biraz bundan farklı, o evrende kötüler daha sahici ve kahramanın da zaafları olabiliyor. Bir de sadece hasbelkader bahşedilmiş güçleriyle ortada dolanmayanları da var Batman gibi. Son derece stratejik düşünüp planlar da yapıyorlar.

Süper kahramanlığın “bir tür Tanrı” mertebesine erişmesi, karşıtlarını da yaratıyor elbette… Anti kahramanları… Son örneği Harley Quinn oldu popüler mecrada ama biraz zorlarsak Joker’de fena sayılmaz.

Whatchman burada nerede? Galiba olabilecek en insansı normaller arasında bir yerde, -tabi kostümlü kahraman olayının izin verdiği ölçüde –ki cidden tutturması zor bir çizgi olmalı.

Filmini de izlemiştim uzun zaman önce ama dizinin 1. Sezonu bitince dönüp yeniden izlemedim[i]. Ama 1986-1987 arası DC’nin 12 sayı olarak yayınladığı çizgi dizinin en ilgi çeken ve beğenilen karakterinin Rorschach olup çıkması kendi başına tahlil gerektiren bir durum olabilir. Sonuçta eserin yaratıcısı Alan Moore, V for Vendetta’nın da yaratıcısı bir anarşist ama Watchman’ın en çok sevilen karakteri anti komünist ve milliyetçi Rorschach.

Dizi de ise Rorschach’ın adı var sadece ve de yüzü… Rorschach maskeleri takıp kendilerine 7. Süvari alayı diyen paramiliter bir grup, siyahilerin yeniden köle olduğu bir Amerika için savaşıyorlar. Neden acaba? Yapımcılar Whatchman’ı Alan Moore’ın arzu ettiği bir algı çizgisine mi getirmeye çalışıyorlar. Bir de tabi filmde Vietkong’u yokedip Vietnam savaşını Amerika için kazanan Dr. Manhattan’ın “pişmanlık” açıklaması var…

Kısaca, “herkes hata yapar ve bedelini kendisi öder ama gücü ellerinde tutanlar hata yaparsa bedelini çok kişi öder, belki kendisi hariç” desek…



[i] HBO dizinin tek sezonluk olduğunu, 2. Sezon olmayacağını açıkladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar