ABD'de değişen şirket eğilimleri

"ABD’de halka açık şirketlerin sayısı 1997-2015 arasında yarıya inerken hakim kontrole sahip şirketlerin (tek veya birkaç hakim hissedarı olan şirketler) S&P 1500’deki oranı 2002-2012 arasında yüzde 31 artıyor. S&P 500 şirketleri içinde yer alan ve birden fazla oy hakkına sahip hissedarı olan şirketlerin oranı da 2007-2017 arasında yüzde 140 artış gösteriyor."

https://hbrturkiye.com/dergi/halka-acik-sirketin-yerine-yeni-bir-sey-koyma-zamani-geldi

EK: Biraz spekülatif, biraz da "idealist" bir bakış açısıyla, günümüz koşullarında (bulduğu her kanala akmaya çalışan bol paraya rağmen) bu eğilimin bir parça farklılaşmaya başladığını da söylemek mümkün mü acaba? Örneğin Tesla. Tesla'nın şu sıralar değeri GM+Ford*8 gibi. Araç üretim sayısına bakınca ise orta halli otomotiv şirketleri bile Tesla'nın kaç misli fazlasını üretiyor. Tesla'nın tek görünür avantajı sahip olduğu "geleceğin" teknolojisi ve patentleri. Gene de hisse değeri çok yüksek. Peki ama neden? 

Bu kadar yüksek değerli bir şirket hisse toplama yoluyla ele geçirilemez ve bu sayede de kısa sürede kâr maksimizasyonu amaçlı en değerli kısımlarının yüksek bedelle satışı yani parçalanması söz konusu olamaz.

Yani sonuç, yatırımcıların uzun vadeli bakışıyla sebebi üretmiş de olabilir mi?

Yorum Gönder

0 Yorumlar