TÜRMOB’dan tam kapatmada haklı mücbir sebep çağrısı

TÜRMOB, 29 Nisan – 17 Mayıs arası duyurulan tam kapatmada mücbir sebep ilan edilmesi için girişim başlattı.

Bilindiği gibi Hükümet 29 Nisan’da başlayıp 17 Mayıs sabahına kadar sürecek tam kapatmayı ilan etmiş ama açıklama da bununla sınırlı kalmıştı. Oysa kamuoyunda ki beklenti, hem vaka hem de ölüm sayılarının düşürülemediği özellikle son bir ayda öncelikle teması yoğun bir şekilde kesecek ciddi bir kapatmanın gerekliliği ama bunu yaparken de, kapatmadan doğrudan etkilenecek kesimler başta olmak üzere ciddi desteklerin de açıklanması şeklindeydi.

Öyle görünüyor ki destekler, arz fazlası patates soğan dağıtımı, İşkur fonundan karşılanan yani bütçeye dokunmayan kısa çalışma ödeneğinin uzatılması ile Mart’ta sona eren küçük esnafa dönük kira ve gelir desteğinin (ki esnaf esasında bunlardan sadece birisini alabiliyor) kapatma boyunca devamından ibaret olacak.

Bu arada kapatma kararının ilanının hemen öncesinde KDV ve MUHSGK beyannamelerinin verilme ve ödeme sürelerinin iki gün (28 Nisan’a), karşılığında bir vergi ödemesi olmayan BA-BS beyanları ile defter beratlarının 7 Mayıs’a ertelendiği ama 30 Nisan’da verilmesi gereken Kurumlar Vergisi beyanına yönelik bir erteleme açıklanmamış olması da meslek mensuplarının tepkisini çekti.

Bu noktada Türmob’un aşağıdaki açıklamasının ve girişimini, olması gerekenin ilanı olarak görmek gerekir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar