Bu Kadar Zor Olacağını Bilmiyorduk


Bu Kadar Zor Olacağını BilmiyordukBu Kadar Zor Olacağını Bilmiyorduk by Ernst Young
My rating: 3 of 5 stars

Başarı hikayelerinin her zaman alıcısı vardır çünkü okuyanı motive eder. Bu kitap da benzer örneklerden biri gibi. Bu tarz röportaj ve yazılarda öne çıkan genellikle olumlu sonuçlanmış örnekler -ve hep olumlu yanlarıyla- olur ki, buda aslında hepimizin doğasında olan bir şey. "Kötü" olanla yaşayamayacağımız için "unutmayı" ve hayatımızda geri plana atmayı hatta mümkünse epey derinlere "gömmeyi" tercih ederiz. Günün sonunda elimizde kalanla barışık ve mutlu olmamız gerekir çünkü.

Bu alana dönük yazıların neden beğenildiğini ve neden beğenilmediğini bir kaç satırda açıkladığıma göre, okuduklarım arasında beni en çok etkileyenin hangisi olduğunu da söyleyebilirim; Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın hikayesi!

Van Gölünün endemik balık türü olan inci kefalinin göldeki miktarını ölçmeyi amaçlayan bir tez konusuyla başlayıp, bir soda gölünde yaşayabilecek şekilde kendini evrimleştirebilmiş bu tek türün aynı zamanda plansız balıkçılık nedeniyle tükenmekte olduğunun da farkına varan Mustafa Hoca, sadece inci kefalinin soyunun tükenmemesini sağlamamakla kalmamış, yürüttüğü onlarca yıllık çalışmayla Van Gölü etrafında yaşayan onbinlerce ailenin balıkçılıktan gelir elde etmeye devam ederken, aynı zamanda tarıma da yönelmelerini de sağlamış.

Problem Temelli Sosyal katılımcılık adını verdiği modeli sadece kurgulamayan, aynı zamanda bir bölgenin yaşam tarzını da değiştiren Mustafa Sarı, gerçek anlamda sosyolojik ve ekonomik bir devrimi gerçekleştirmiş bence.

View all my reviews

Yorum Gönder

0 Yorumlar