Dizilerin kıyafet sponsorları KDV’ye tabi mi?

 

Fotoğraf Balat Oyuncak Müzesinde çekilmiştir.

Markalar için en maliyetsiz reklam çalışmalarından biri, bolca bulunan tv dizilerine sponsor[1] olmak. Dizi de oyuncuların kullandığı eşyalar, giydikleri kıyafetler, yemek yedikleri restoranlar vs. genel de sponsordur. Ürünler genellikle geçici süreyle verilir ve iade alınır. Karşılığında da dizinin sonunda markanın logosu gösterilir.

Bu işlem için taraflar yani markayla dizi yapımcısı birbirlerine cash ödeme yapmazlar. İşlem bir tür barterdir. Böyle olduğundan olsa gerek, sözleşmelerde bir bedel yazılmaz, kimse kimseye fatura kesmez, işlem kayıtlara girmez. Bir irsaliyeyle ürün teslim edilir, işi bitince de (genelde aynı irsaliyeyle çünkü dizinin ürün casti iade irsaliyesi de düzenlemez) iade alınır.

Ancak KDV mevzuatı açısından bakınca bu işlem yanlıştır. KDV Kanunun 10. Maddesi vergiyi doğuran olayları sıralamıştır:

a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,

b)Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi,

c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması,

d) Komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda, malların alıcıya teslimi,

e) Malın alıcıya veya onun adına hareket edenlere gönderilmesi halinde, malın nakliyesine başlanması veya nakliyeci veya sürücüye tevdii, diye devam eder.

“a” şıkkına konumuz açısından bakarsak; 1) sponsorun dizi yapımcısına ya da castine ürünü teslim etmesi, b) dizi bölüm sonunda sponsorun logosunun yayınlanması, “Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması”dır ve KDV’yi doğuran olaydır.

Bu sebeple, ürün teslim eden markanın KDV oranı yüzde 18 olmak üzere “kiralama faturası” düzenlemesi, dizi yapımcısının da logo gösterimlerinin akabinde “reklam faturası” düzenlemesi, doğru olacaktır. İki taraf da aynı tutarda faturalar düzenledikleri takdirde hem birbirlerine herhangi bir bedel ödememiş olurlar, hem de yaptıkları işlemlerini karşılıklı kayda geçip ve beyan edebilirler.



[1] Tabi buradaki “sponsor”u VUK’ta ve KDV’de doğrudan atfı yapılan spor kulüpleri/sporculara dönük sponsorlukla karıştırmamak lazım. Bu yazı da “sponsor” kelimesi, anlatılan işlemin piyasada bu şekilde niteleniyor olmasındandır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar