Çık bir dünyayı fethet… Belki boyun uzar:)

Hafta sonunu evde geçiriyorsanız ve değişik bir şey yapayım bugünde diye düşünüyorsanız, devlet yönetebilirsiniz. Bunun için bir partinin lideri olup seçim kazanmayı beklemenize gerek yok (askeri bir darbeyle iktidarı ele geçirmeyi de düşünmeyin sakın, yakışmıyor çünkü).

Benimki daha soft bir öneri. Superpower2. İndirin oyunu bilgisayarınıza, ister ABD başkanı olup “dünya benim olum” deyin, isterseniz Moğolistan’a lider olun “napcam lan Rusya’yla Çin arasında şimdi” diye hayıflanın. Tercih sizin.

Oyun ilk olarak 2001 yılında Golemlabs tarafından geliştirilmiş ama geliştirilmiş bir oyundan çok simultane bir dünya haritası aslında, bakarken “abi azcık kod bilsem bende yapardım” diyebilirsiniz –ki azcık kod bilseniz sahiden de yapabilirdiniz de. Zaten geliştiricileri de oyun kodlarını açık bırakmışlar, meraklıları bir sürü versiyon atıp duruyor.

En son modunda (Fenix tarafından geliştirilmiş), dünyanın 2015 hali (hatta 2016) önünüzde duruyor. Suriye’de ve Irak’ta IŞİD var mesela, bir kısmında da Suriye Koalisyonu. Somali birkaç parçaya bölünmüş. Libya iki parça. Ukrayna’dan iki küçük devletçik çıkmış, Kırım’da Rusya’da görünüyor. Siyasi takıntınız yoksa Kamışlı civari Western Kurdistan, doğusu da South Kurdistan diye isimlendirilmiş.

Daha fantastik modları da var. Bir tanesinde Rusya ve ABD kendi devletlerine dağılmış mesela, bir başkasında Kuzey-Batı Amerika ile Güney-Batı Kanada topraklarında Cascadia diye bir devlet çıkmış vs. vs.

2001 yılına göre gelişmiş bir algoritmik yapısı olduğu ortada, oyuna ilişkin bulabildiğim yazılarda da ilk haliyle ortaya çıkana kadar onlarca yıllık devletlere ilişkin verilerin işlendiğinden bahsediyor. Bir yerlerde de bu tip oyunların askeri okullarda öğrencilere oynatıldığını okuduğumu hatırlıyorum.

Oyun aslında zor olsun diye tasarlanmış, bir yığın şeyi hesap ederek hareket etmeniz amaçlanmış, yani öyle canınızın istediğine efelenemiyorsunuz (ama bir süre oynayınca bir sürü açık olduğunu da farkediyorsunuz).

Tabi bu oyun kurucuların tercihi ama genel olarak tüm modlarda ortaya çıkan bir takım karakteristik durumlar var. Mesela Rusya ile diplomatik ilişkilerinizde zirve yaparsanız bütün Orta Asyayı fethedip Çin sınırına dayansanız da size gülücük atmaya devam ediyor ama burnu batıya çevirirseniz öyle olmuyor. Kazayla Yunanistan’a filan savaş açarsanız bütün Avrupa-ABD ve Kanada karşınıza dikiliyor. (NATO çalışıyormuş rahatladık).

Gelmişken bir New Ottoman demekteyseniz (niyeyse), bu mümkün. Ekonomiyi biraz toparladıktan sonra (ki aşağı yukarı bir 20 sene filan sürüyor), orduyu baya güçlü bir hale getirecek kaynaklarınız olabiliyor (bu arada diğer devletlerin askeri gücü pek değişmiyor, buda size kıyak). Sonra uzun adımlarla sağa sola dalabilirsiniz, tabi anca oyunda:)

Yorum Gönder

0 Yorumlar