Dünyanın İlk Şirket-Devletine Bir Adım

Futuristlerin kurgularında zaman zaman yer bulan gelecek senaryolarından birisi şirket/devletler. Distopik temalı bilim kurgu filmlerinde de sıkça değinilen bir konudur. Hali hazırda dünya üzerinde, şirketlerin güdümünde olmakla nitelenen ya da sanki şirketmiş gibi yönetildiği düşünülen devletler var ama Kuveyt yönetimi aldığı bir kararla bunu bir adım ileriye taşıyacak gibi görünüyor.

Geçen yıl IŞİD eylemi sonucu 27 kişinin öldüğü Kuveyt’te yönetim, vatandaşlık veri tabanını DNA verileriyle oluşturma kararı aldı. Her ne kadar gerekçe terör saldırılarına karşı tedbir almak olsa da, Kuveyt’le ilgili genel bilgilere biraz bakınca işin rengi değişiyor.

Kuveyt Ortadoğu’da 18 bin km2 yüzölçümü ve kabaca 3 milyon nüfusu olan bir ülke. Petrol ana gelir kaynağı (tüm gelirinin yüzde 80’i ve tüm ihracatının yüzde 95’i) ve ülkenin petrol yatakları devlete ait şirketlerin elinde. Şirketin tepesinde de, Kuveyt monarşisinin tepesindeki Sabah ailesi var.

Kuveyt’te eğitim, sağlık vs. hizmetlerin neredeyse tamamı ücretsiz. Her Kuveyt vatandaşı devlette veya başta Sabah ailesi olmak üzere petrol zengini ailelerin şirketlerinde çalışıyor. Yani dünya üzerinde şirket/devletler birgün gerçek olacaksa, Kuveyt buna en yakın birkaç devletten biri.

Kuveyt yasalarına göre ülkede vatandaşlık haklarına sahip olmak için 1920’den bu yana Kuveyt’te yaşayan bir ailenin soyundan gelmek gerekiyor. Bugüne kadar bazı kişilerin vatandaşlık haklarını elde edebilmek için anlaşmalı evlilikler yaptığı ya da ülkedeki Bedoon (vatansız) adı verilen azınlık grubun çocuklarının para karşılığında Kuveytli erkekler tarafından evlat edinildiği biliniyor.

DNA kanunu ile birlikte tüm vatandaşlardan ve ülkeye gelen tüm ziyaretçilerden DNA örneği alınması zorunlu hale gelecek. Böylece devlet, şüphelendiği kişilerin DNA’larını inceleyebilecek. Bu uygulamanın, gerçek Kuveytli ailelerle yasa dışı olarak ülkede yaşayan kişileri ayırt etmek için kullanılacağı ifade ediliyor. İçişleri Bakanlığı’ndan yetkililer, yaklaşık 200 bin kişinin, yakalanma korkusuyla DNA örneği vermeyi reddedeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Bu kanunla birlikte pek çok kişinin ülkeden sınır dışı edilmesi gündemde. Hatta gönderilecek kişilerin yeri de hazır. Hint Okyanusu’nda küçük bir ülke olan Komorlar. Ekonomik sıkıntılar çeken Komorlar, daha önce Kuveyt’le yapılan anlaşma ile ülkeye para karşılığı göçmen almayı kabul etmişti. Ancak uluslararası anlaşmalar, vatansız insanların sınır dışı edilmesini yasaklıyor. Yine de Kuveyt yönetimi Bedoon nüfusundan kurtulmak için bu yasaları gözardı edecek gibi görünüyor.

Düzenleme, ülkedeki petrol zengini elit nüfusu korumak için yapılıyor. Özellikle petrol kaynaklarının tükenmeye başladığı bu dönemde, zenginlerin ödediği vergilerle sağlanan ücretsiz eğitim, sağlık hizmetlerden, Kuveyt’in yerlisi olmayan kişilerin yararlanması istenmiyor.

DNA karşılaştırması ile aile bağlarının belirlenmesi sadece ülkenin yerlisi olanları belirlemeye yaramayacak. Evlilik dışı ilişkilerden doğan bir çok çocuğun da aslında kendi ebeveynleri ile yaşamadığının tespit edilmesi bekleniyor. Kuveyt’te aile içi ilişkiler şeriat kurallarına göre belirlendiği için bu durumun ciddi sorunlar yaratmasından endişe ediliyor.

Endişelere ve kanunsuzluklara rağmen Kuveyt yönetimi bu kanunu uygulamakta kararlı. Kuveyt vatandaşları için hazırlanan yeni pasaportlar bu hafta dağıtılmaya başladı. Veri depolama özelliği bulunan bu pasaportları alabilmek için DNA örneğinin verilmiş olması gerekiyor.

Haber kaynağı: https://www.dunyahalleri.com/kuveytte-vatandaslik-dna-tabanli-olacak/

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. […] bir tane de Meksika sınırına dikmekten bahsediyor…) ve o duvarların içinde de çipli ya da DNA kontrollü kimlik kartlarıyla dolaşan “mutlu/mesut” […]

    YanıtlaSil