Yahoo satıldı! Peki, Mayer başarılı mı, başarısız mı?

Yahoo, 4.8 milyar dolara Verizon’a satıldı. Peki, 2012’de CEO’luğa getirilen Marissa Mayer, bu durumda başarısız mı olmuş oldu? Genel kanı (ve görüntü) böyle gibi ama öyle olmama ihtimalide var.

Mayer Google’dan transfer edildiğinde Yahoo zaten rotasını batışa doğru çevirmişti. Elindeki karlı yatırım ve operasyonlardan (Alibaba’nın yüzde 15’ine sahip ve Japonya operasyonu da son derece başarılı) elde ettiği gelire rağmen sürekli zarar etmekteydi ve en büyük zarar kalemi de Yahoo’yu Yahoo yapan arama motoru, e-mail ve finans servislerinden geliyordu. Üstelik mobilin yükseldiği zamanlarda yaşıyoruz ve akıllı telefonlar da Apple ve Androidle de Google egemenliği tartışılmaz, yani gelirinin yüzde 40’ını arama reklamlarından elde edilen Yahoo’nun bu alanda hızlı bir çıkış şansı da bulunmuyor gibiydi.

Mayer CEO’luk görevine geldikten sonra en çok yaptığı satın almalarla adını duyurdu. Tumbir’i 1.1 milyar dolara satın alan Mayer, dijital teknolojinin hemen her alanında faaliyet gösteren üç düzine kadar küçük şirkete de 1.3 milyar dolar yatırdı. Bunları neden yaptığı konusunda da kafa patlatabiliriz; Yahoo’yu yeniden ayağa kaldırma denemesi olabilir, ki böyleyse başarısız olduğu ortada. Öte yandan Mayer’in bir süredir Yahoo’nun karlı operasyonlarını elde tutarak küçülmesi yönünde açıklamalar yaptığı da biliniyor.

Sonuç olarak, elbette elde veriler yokken bir şey söylemek çok kolay değil ve o zamana kadar Mayer, başarısız ama CEO’luktan alınırsa kendisine ödenmesi gereken 55 milyon dolarlık çıkış paketinin hatırına işte tutulan bir profil vermeye –kendi istemese de- devam edecek. Ama işin diğer tarafında, kasasındaki nakitle zarar kapatmak yerine yeni yatırımlar yapan, artık kar getirmeyen operasyonlarını 4.8 milyar dolara elden çıkarmış ve daha 2013’te bile o zamanki piyasa değerinin (35 milyar dolar) esas oluşturanı kabul edilen Alibaba hisseleri ile Japonya operasyonunu ve de yaptığı son alımlardan önemli bir kısmını da elde tutan Altaba (yeni ismin bu olacağı söyleniyor ve rivayete göre Alternatif ile Alibaba isimlerinden türetilmiş) var.

Yatırımcılar için çok da mutsuz olmayacakları bir çıkış olmuş olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar