Piyasaya yeni kredi dopingi ve MB faiz kararı


Günün önemli iki haberinden ilki Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve 12 bankanın katılımıyla kobi ve kobi dışı tüm işletmeler için 25 milyar liralık yeni kredi sağlanacak olması ve TCMB PPK’nun bugünkü toplantısında “enflasyonun inişini hızlandırmak için faiz indirimine gitmediğini” açıklaması.
BloomberHT’deki habere göre, "Ekonomi Değer Kredi Paketi" olarak açıklanan yeni kredi paketiyle (KGF adı fazla dejenere oldu sanırım) işletmelere 5 milyon ila 50 milyon TL arasında kredi kullandırılacak ve bu şekilde reel sektöre toplam 25 Milyar TL tutarında finansman imkanı sağlanacak. Paketin Toplam Azami Hazine Destekli Kefaleti 20 Milyar TL olacak (yüzde 80). Toplam kefalet limitinin 8 Milyar TL’lik kısmının 0-125 Milyon TL ciro aralığındaki işletmelere; 12 Milyar TL’lik kısmının ise cirosu 125 Milyon TL üstündeki İşletmelere tahsisi öngörülüyor.
12 bankanın katıldığı paket, Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde KGF teminatlı olacak. Ekonomi Değer Kredisi için, istihdam ve üretimin artırılmasında önemli role sahip KOBİ ve KOBİ DIŞI tüm işletmeler kapsama alındı.
Bankaların sunacağı kredinin enflasyona endeksli değişken faizli olacağı belirtilirken, paket kapsamındaki TL nakit kredilerde faiz ve vade koşulları ise şöyle olacak:
- 6 ay anapara ödemesiz toplam 36 ay vadeli krediler için TÜFE+4
- 6 ay anapara ödemesiz toplam 48 ay vadeli krediler için ise TÜFE+4,5
Faiz oranı hesaplanırken kullandırım tarihindeki yıllık TÜFE oranı baz alınacak ve kullandırım tarihinden itibaren 6 ayda bir güncelleneceği açıklandı.
Pakete katılan bankalar şu şekilde:
Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıfbank, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Şekerbank, Eximbank.
Mayıs enflasyonu olan 18,71’i baz alırsak 36 aylık kredi için başlangıç faizi yıllık 22,71 ve aylık 1,89 olacak. 48 aylık kredi için bu oranlar sırasıyla 23,21 ve 1,93. KKDF ve BSMV’yi de hesaba dahil edersek 1.000 TL’lik kredi 36 ayda toplam 1.475 TL ve 48 ayda 1.668 TL (yaklaşık) olarak geri ödenecek. Tabi 6 ay da bir enflasyon oranına göre güncelleme yapılacağı için bu hesaplamalar değişebilir.

Bu noktada durup bu kredinin nasıl kullanılabileceğine bakalım.


Yukarıdaki grafik 2018-Mayıs 2019 Tüketici Güven Endeksi. Nisan’daki çıkışı saymazsak, Kasım’dan bu yana düşük seyrediyor. Yenilenen İstanbul seçiminin de etkisiyle Haziran’da daha da düşmesi şaşırtmaz.

Organize perakendenin karşılığı olan AVM ciro endeksi Nisan’da enflasyondan arındırılmamış rakamla yüzde 14,2 artmış, enflasyonu düşerseniz reelde azalmış. İstanbul’da m² ciro ortalaması 1.326 TL olmuş. Bu ortalamaya, Tüketici Güven Endeksi’deki düşüşe ve AVM’lerce istenen m² kira tutarlarına bakarak söyleyebilirim ki, şu anda m² cirosu 1.326 TL’lik ortalama civarında seyreden mağazalarda ciro/kira oranı yüzde 25 civarında gerçekleşiyor olabilir –ki perakende açısından bu pek sürdürülebilir değil.

Öte yandan günün ikinci haberi, bugün toplanan TCMB PPK’nun açıklaması. Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini değiştirmeyerek yüzde 24'te tuttu.Ama bence asıl önemli kısım, yayınlanan açıklamadaki iki cümle. Şöyle; “İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir”. “Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.”

Yani MB, enflasyondaki düşüşü desteklemek ve hızlandırmak (en azından yavaşlamasına ya da düşüşün durmasına neden olmamak) için faizi düşürmediğini açıkladı.

Şimdi; Tüketici Güven Endeksi, AVM endeksi ve MB açıklamasına birlikte bakarsak, elimizde, iç tüketimi en azından bir süre daha canlandıracak adımlardan uzak duran bir MB, özellikle istihdam ve üretimin artırılmasında önemli role sahip firmalara “görece düşük faizli ve yüzde 80 Hazine garantili kredi sağlayan hükümet ve bu koşullarda bu krediyi (canlanmayan piyasada 18 ya da 24 aylık ve bu faizi de karşılayacak bir yatırım geri dönüşü pek mümkün olamayacağından) sadece işletme sermayesi olarak kullanması fazlasıyla olasılık dâhilinde bir piyasa var.

Yani, borç çevirmeye devam.

Yorum Gönder

0 Yorumlar