Erkekler İçin “Hayal”

Aşağıdaki yazı Luke Rhinehart’ın Zar Adam romanından alıntıdır.
Normal, sağlıklı ama nevrotik okurların bileceği gibi, hayatın büyük zevklerinden biri de hayal kurmaktır. Kendi hayallerimi ve zar tedavisinde tanıdığım yüzlerce zar öğrencisinin hayallerini dikkatle inceledikten sonra dikkat ettim ki, hayallerimiz farklı roller oynamamızı bazen engelliyor, bazen de teşvik ediyor.
Ayrıca gördüm ki, çocukluktan ölüme kadar geçen süreçte insanların bazıları yaklaşık dört yılda bir hayallerinin hedefini değiştiriyor ve bu değişimler önceden belirlenebilir bir şekilde gelişiyor. Bütün hayaller bir şekilde güçle ilgili olduğu için, mütevazı bir davranışla bu fenomene Erkekler için Rhinehart Güç Modeli denmesini istiyorum.
 Bir çocuğun yaşamında hayal kurmalar genelde sekiz, dokuz yaşlarında başlar. Çocuk bu yaşta ham gücünü kullanmayı düşünür. Bu yaştaki çocuklar genelde çok hızlı, çok güçlüdürler. Böyle bir çocuk dördüncü sınıfta kendini bir Cengiz Han, Attila ve General George Patton ya da bir benzeri gibi görme eğilimindedir. Bazıları anne babalarına işkence yapıldığını hayal ederler, onları bazen kurtarır, bazen de geç kalır ve öldürülmelerini engelleyemez, sonra da gözyaşları içinde cenazelerine katıldıklarının hayalini kurarlar. Bazen cenaze törenleri rakip çetenin saldırısına uğrar ve hayalci çocuk kılıcım çekip onların üstüne gider…
Çocuğun hayal dünyası on üç yaşında değişir ve çocuk kendini Yankee Stadında, yenik durumda olan Yankees takımını kurtaran oyuncu olarak hayal eder çoğu zaman. İyi bir vuruş ve koşudan sonra müthiş bir sayı yapar ve binlerce taraftarın alkışlarıyla hayatının en mutlu anlarını yaşar. Bir ara tribünden atlayan birkaç taraftar onu öper ve omuzlarına alarak sahada koşarlar, müthiş bir hayaldir bu. Bu şekilde kendisini birkaç maçın kahramanı olarak hayal eder çocuk.
Spor dünyasında kızlar yoktur ama on altı, on yedi yaşlarında erkek çocukların hayallerindeki beysbol vuruşlarının yerini başka darbeler almaya başlar ve verilen paslarda bu kez kızlar’ alırlar yerlerini. Çocuğun yaşı biraz daha büyüyünce kendini yetişkin bir erkek ve sonra da bir haremde başkomutan olarak hayal etmeye başlar. O yaşlarda erkek çocukların hayallerini gerçekleşmesi aslında pek de mümkün olmayan varlıklar, olaylar süsler. O yaşta bir erkek çocuk kendini genç ve çıplak bir kadını bir saldırgandan korurken hayal eder, yine hayalinde Korsika sigarası içer, çok pahalı bir şarabı yudumlar, Alplerin dolambaçlı ve dar yollarında Aston Martin arabasını saatte 165 mil hızla sürer, kurtardığı genç kızla hayatının en müthiş aşk macerasını yaşar. On yedi yaşında bir delikanlı yeniden Hun İmparatoru Attila olduğunu hayal ederse, bunu Romalı güzel kızları kurtarmak ve geceyi onlarla birlikte geçirmek için yapar.
Delikanlı yirmi bir yaşına geldiğinde nişanlıdır, evlidir ya da kadınlara doymuştur, artık yeni bir dünyayı yönetmek ister ve hayalinde Horatio Alger olur. Biriktirdiği elli altı dolarla hayal dünyasında hisse senedi alır, çok akıllıca yatırımlar yapar ve borsada sürekli kazanarak altı ay içinde 4.862 dolar kazanır. General Motors şirketinin yönetim kurulu silahsızlanma tehdidiyle paniğe kapılınca, hayal dünyasında yaşayan kahramanımız Polaris füzesi şeklinde, maliyeti düşük, bir galon jet yakıtıyla elli mil yapan bir jet motorlu spor otomobil planıyla herkesin kahramanı olur. Üç hafta içinde Time ve Fortune dergileri tarafından dünyaya tanıtılır, büyük şöhret olur.
Fakat hayal dünyasında krallar gibi yaşayan kahramanımız çok geçmeden bir şirkette düşük bir ücretle çalışmaya başlar ve dünyada var olan haksızlıklar ve riyakârlık karşısında çevreye küser. Bu dünyada yine yıldız sporcular, zenginler ve ünlüler vardır ama kendisi fakirdir, kimse tanımaz onu. O yine hayal dünyasına döner, yanlışları düzeltir, acı çekenleri kurtarır, fakirlere yardım eder, kadınları teselli eder, savaşlara son verir. Buda’yı Hz. İsa’yı, Hugh Hefner’i yeniden yaşatır. Kötü hükümetler çöker, ahlaksızlık yapan kiliseler yıkılır, kötü yasalar yeniden yapılır ve kahramanımızın yazdığı Gerçek tabletleri dünyaya dağıtılır. Onun yardımıyla herkes mutludur.
Ne yazık ki kahramanımızın kendisi mutlu değildir, ücreti hep düşüktür. Ama yirmi beş yaşına geldiğinde Erkekler için Rhinehart Güç Modelinin ilk zirvesine ulaşır: Dünyada reform yapma hayalidir bu. Ama yirmi sekiz ya da dokuz yaşında gerileme dönemi başladı. Karısı ona dünyayı düzeltemediğini ve başka erkeklerin çok para kazandığını ve buna benzer şeyler söyledi. Kahramanımız tekrar başarılı olan hayal dünyasına döndü. Ama hayalleri artık daha mütevazı, daha sınırlıydı. Artık hayallerinde General Motors’u değil de Pierce, Perkins and Poof şirketini yönetiyordu. Şimdi borsada dört milyon değil de sadece bin dolarlık yatırımı vardı. Artık orta yaşlı bir erkek oluyordu.
Gerileme süreci devam etti; üç, dört yıl sonra yine bir haremin efendisiydi ama burası artık eski harem değildi. Hayalindeki haremde şimdi sekreterler, kabul yeri memurları ve bazı özel günlerde de ünlü bir sinema yıldızı vardı. Hayalinde Jane Fonda şirket grevinde gözlemcilik yaparken onu gördü ve alıp özel bir yere götürdü—fakat bu hayal oldukça abartılı olduğu için kahramanımız onu bırakıp telefoncu kız Maggie Blemishe döndü.
Hayal dünyasında yaşayan kahramanımız otuz yedi yaşında Pierce, Perkins and Poof şirketinden istifa etti ve New York Giants Futbol Takımına gitti. Artık on üç yaşındaki kadar iyi koşamıyor, oynayamıyordu ama takıma çalıştırıcı oldu. Giants takımı sezon başlarında pekiyi sonuçlar alamadı ama çalıştırıcı olan kahramanımızın yeni transferleri sayesinde mevsimi şampiyon olarak kapadı. Kahramanımız daha sonra yine hayal dünyasında baş çalıştırıcı olarak New York Hockey Rangers takımına transfer oldu ve orada da takımı onun sayesinde büyük ve başarılı maçlar çıkardı.
Kahramanımız hâlâ hayal dünyasında yaşarken, kırk bir yaşında spor sahalarından ayrıldı ve yeniden dünyayı fethetme hayalleri kurmaya başladı. Eski günlerin hayalinde canlanan anıları sayesinde yine çok hızlı koşmaya başladı ve çok güçlü oldu. Bir süre sonra yine hayal dünyasında General Curtis LeMay oldu ve Çin hedeflerini bombaladı. Bir ara hayalinde Spiro Agnew olarak yaşadı, zencileri, hippileri ve liberalleri yerlerine yerleştirdi. Hayalinde karısı ve çocuklarının kazıklara çakıldığını, işkence edilerek yakıldığını yaşadı. Aynı hayali birkaç kez yaşadı, onları bazen kurtardı, bazen de kurtaramadı. Bir kez yine cenaze töreni saldırıya uğradı ve o da düşmanlarına karşı taktik nükleer silah kullandı…
Erkekler için Rhinehart Güç Merkezi artık anlaşılmış olmalıdır. Zar Terapisi sürecinde bir erkek öğrencinin yaşım öğrenerek ve bunu modellerimize uygulayarak en çok hangi rolleri oynamak isteyeceğini büyük bir isabet oranıyla tahmin edebiliyoruz. Elbette değişiklikler olabiliyor, bazı erkekler daha geç olgunlaşıyor, bazılar da erken gelişiyor. Örneğin on dokuz yaşında olan Eric Cannon hayalinde dünyayı kurtarırken, ben otuz beş yaşımda hâlâ, sekiz yaşımda olduğum gibi, dünyayı mahvetmeye çalışıyorum…

Yorum Gönder

0 Yorumlar