E-Ticaret Kargo Sektörünü Zorluyor

Evet, hem artan sayıda yeni firmanın e-ticaretin parçası olması hem mobilin işin içine girmesiyle e-ticaret sürekli bir gelişim içerisinde. E-Ticaretin toplam ticaret içerisindeki payı sürekli bir yükselişte. TÜBİSAD’ın 2018 raporuna göre 2014-18 arası yıllık büyüme ortalaması yüzde 33, 2014’te 18,9 milyar TL olan toplam e-ticaret cirosu 2018’de 59,9 milyar TL’ye ulaşmış durumda.
E-ticaretin bu kadar hızlı büyümesinin altında öncelikli olarak yaygınlaşan akıllı telefonlar ve mobil var kuşkusuz ama tek başına değil. Bir de lojistik sektörü ya da daha yaygın kullanılan adıyla kargo sektörü var. Ve görünen o ki, kargo sektörü e-ticaret kısmında var olan konumlanışı ve fiyat skalasıyla sınırlarına dayanmış durumda.
Kargo öylesine kilit bir sektör ki hâlihazırda, orada yaşanan sıkıntılar başka pek çok sektörü de etkiliyor ama bu etkinin tüketiciye yansıması ağırlıkla e-ticaret üzerinden oluyor. Black Friday haftasında verilen siparişlerin ciddi bir kısmı halen alıcılarına ulaştırılabilmiş değil, haftayı sürükleyen e-ticaret platformları normalde tedarikçilerinden 2 gün içerisinde sevkiyat isterler ve hafta boyu bu süre 18 güne kadar çıktı. Üstelik kargo şirketlerine kota koyarak yaptılar bunu. Bu kota fikrinin platformlardan mı yoksa kargo şirketlerinden mi çıktığı konusunda emin değilim. Eğer kargo şirketlerinden çıktıysa platformlarla merkezi düzeyde bir plan geliştirmiş olmalılar. Ama tabi bu, başka tür bir kapışmanın işareti de olabilir.
MNG Kargo geçtiğimiz günlerde Bloomberg Businessweek Türkiye’de yayınlanan bir röportajında içindekini dışarı vurdu ve e-ticarette adrese teslimin ayrıca ücretlendirilen bir hizmet servisi olması gerektiğini söyledi. Cirosunun neredeyse 3’te 1’ini e-ticaret kargosundan elde eden bir şirket bunu söylerse, dikkate almak gerekir. Zaten kargo sektörünü bir parça bilenler de bu işin mevcut haliyle yürümesinin pek mümkün olamayacağının farkında, çünkü adrese teslim e-ticaret taşımacılığı demek, kargo sektörünün üç temel gideri olan kira, personel ve yakıt giderlerinin misliyle artması demek. E-ticaretin taşıyıcı gücü platformlarında kargo fiyatı noktasında ve kargo şirketleri aleyhine ciddi bir basınç oluşturdukları da biliniyor.
Sonuç olarak iş ortağı olan iki sektörün bilek güreşi midir bu yaşanan yoksa kargo sektörü e-ticaret taşımacılığında sınırlarına mı dayandı sahiden ya da (ve bana göre) ikisi birden mi ve bu süreç nereye evrilecek, zaman gösterecek.

Yorum Gönder

0 Yorumlar