Çok fazla yasa/mevzuat dili kullanmadan bahsedesim geldi bu konudan. Malum, kurlarda bir “sabaha kadar dans” hali var bu aralar ve düne kadar TL satış yapan B2B firmalar da dümeni “dövizli satışa” kırmakta. Yani ‘kur farkı’, muhasebeyle iştigal edenler için “hit” konulardan. On yılı aşkın süredir alım-satıma konu işlemlerde kur farkları, KDV dahil faturalanıyor. 3065 sayılı KDV kanununa dönük çıkarılan 105 sayılı tebliğ, kur farkını “vade farkı” olarak tanımlamakta çünkü. Ama yakın zamanda Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu aldığı içti…
Ali Saydam yazılarını takip etmeye çalıştığım, iletişim alanında yüksek birikimi ve özgün fikirleri olduğunu düşündüğüm biri, özellikle pr’da yaygın/popüler kavram ve trendlerin yerel uyarlamalarını yakalama noktasında. Geçen yazılarından birinde gene böyle ilginç bir durum yakalamış: “Özeti şu: İsmailağa cemaati ile cemaatten ayrılan Fatih Medreseleri grubunun İsmailağa markasını kullanma konusundaki anlaşmazlıkları mahkemeye taşınmış. Marka ihlali davasında cemaat lehine karar veren mahkeme İsmailağa Medya A.Ş.’yi 5 bin TL tazminata mahkûm e…
Yasal zorunluluk yok [i] ama ülkemizdeki genel uygulama, çalışanlara yemek ya da yemek bedeli verilmesi şeklindedir. Bu ya iş yerinde yemek servis etmek suretiyle ya da işin koşulları buna uygun değilse (az sayıda çalışanlı işyerleri, özellikle perakende sektöründe çalışanların farklı şubelere dağılmış olması veya gün boyu sahada çalışma vs.) günlük ya da aylık yemek bedeli ödemesi şeklinde oluyor. İşyerinde doğrudan (ya da anlaşmalı bir restoranda) yemek servisi söz konusuysa bu firma için doğrudan giderleştirebileceği bir harcamadır. [ii] Ye…