İnternette Özgürlük Gene İnternetten Gelir

İnternetin yaygınlaşmasının musibi WWW diye bildiğimiz World Wibe Web protokolüyle oldu. Protokolün mucidi Tim Berners-Lee, lisanslasa milyarlarca dolar kazanabileceği protokolü ücretsiz kullanıma açmayı tercih edince, web'de hiç kimse bir diğerinden orada bulunduğu için ödeme istemeye kalkamadı ve bildiğimiz internet ortaya çıktı.

Tabi herşey bu basitlikte kalmadı. İnternetin bugünkü şeklini sıçrama noktası olarak belirleyen şirketler (Google, Facebook vs.) ya trafiğin üzerlerinden geçmesini sağlayarak ya da ilgi çekici içerikleri kendi platformlarında toplayarak (gerçi biriyle başlayan öbürüne de el atıyor ya), muazzam bir veri toplama merkezleri haline geldiler ve bu verileri işlemeye (Facebook'un Cambrdige Analytica skandalında olduğu gibi kimi zamanda doğrudan manuple etmeye) dayalı iş modelleri geliştirdiler.

Bu durum tepkileri de beraberinde getirdi ve bu tepkilerden yola çıkan devletlerde ya kişisel verileri koruma adına yasal sınırlar çizmeye ya da doğrudan sansür veya kendi intranetini oluşturmaya giriştiler. Halihazırda dünya üzerinde bunların hepsinin örnekleri var.

İnsanlık tarihinin en özgür iletişim olanaklarının oluşmasını sağlayan internetin bunu, en mahrem ve kişisel bilgilerin bile bir anda elde edilebildiği bir ortam olmasıyla birlikte gerçekleştiriyor olması, işaretlerini bugünde gördüğümüz, belki tamamen farklı ahlaki-kültürel değerlere sahip bir toplum ya da toplumların oluşma zeminini de hazırlıyor kuşkusuz. Ve kuşkusuz, bu tartışma değişikliğe uğrasa da hep sürecek.

Ama internette özgürlüğün mimarı Tim Berners-Lee, şimdide bu özgürlüğe halel getirmeden kişisel verileri nasıl koruyabileceğimize kafa yormaya başlamış. Bunun için de SOLID isimli, şu ana kadar hep birlikte duran web sitesi/uygulaması ile kullanıcı verilerini ayrıştıran iki ayrı yapıyı mümkün kılacak bir protokol geliştirmeye başlamış.

Yani, internette özgürlük gene internetten gelecek!

Kaynak: Bloomberg Businessweek Türkiye, 21 Ekim 2018, İsmail Hakkı Polat, "Web'in Babası, Büyük Biraderlere Karşı"

Yorum Gönder

0 Yorumlar