Survivor bu sene onbirinci sezonunda. Ben herhalde beş sezondur filan izliyorum. Bu beş sezonun toptan değerlendirmesine ilişkin görüşümü tek cümlede özetlesem, “her sezon bir öncekine göre düzeyi daha da düşen program” derim. Kültür, toplumsal akıldan yansıyanlar ya da toplumsal aklın yansımalarıdır diye düşünürsek, survivor tarzı programların yarışmacılarında simgeleşen ve SMS’lerle somutlaşan yansımaları da bu düzlemde görmemiz gerekir. Şu son sezona kadar, bunun üzerinde en çok sırıttığı ve yarışmacı Turabi olmuştu, (All Star’da yanına bir…
“Çalışmak için çalışmak” gibi bir amacımız zaten olamaz (yoksa olur mu?). İyi de çalışmıyor olsak, yani yaşamak-ihtiyaçlarımızı gidermek için çalışmak zorunda olmasak nasıl olurduk? Değerlerimiz, ahlaki/etik yargılarımız, kutsallarımız nasıl şekillenirdi? Sahip olma güdümüz nasıl tatmin olurdu mesela? (Olur muydu demiyorum, kesin olurdu). Ütopiklerin umduğu gibi hayal gücümüz zirve yapar, sanatsal yönümüz tavana mı vururdu? (Konuyu nerden bulurduk?) Yoksa kendimizi zerre zorlama ihtiyacımız olmayacağından iyice salar, yumuşakçalara mı benzerdi…
Hafta sonunu evde geçiriyorsanız ve değişik bir şey yapayım bugünde diye düşünüyorsanız, devlet yönetebilirsiniz. Bunun için bir partinin lideri olup seçim kazanmayı beklemenize gerek yok (askeri bir darbeyle iktidarı ele geçirmeyi de düşünmeyin sakın, yakışmıyor çünkü). Benimki daha soft bir öneri. Superpower2. İndirin oyunu bilgisayarınıza, ister ABD başkanı olup “dünya benim olum” deyin, isterseniz Moğolistan’a lider olun “napcam lan Rusya’yla Çin arasında şimdi” diye hayıflanın. Tercih sizin. Oyun ilk olarak 2001 yılında Golemlabs tarafınd…
Küresel sigorta brokeri ve risk yönetim şirketi Mars & McLennan, bu yıl dünyanın karşı karşıya olduğu 10 büyük riski sıralamış. Ekonomist’in geçen haftaki sayısında yer alan habere göre potansiyel etkisi en yüksek riskler ile olasılığı en yüksek riskler şöyle: Potansiyel etkisi en yüksek global riskler - 2016 İklim değişikliği ve adaptasyon (çevresel risk) Kitle imha silahları (jeopolitik risk) Su krizi (toplumsal risk) Büyük çaplı istemsiz göç (toplumsal risk) Enerji fiyat şoku (ekonomik risk) Biyolojik çeşitlilik kaybı …
Tüm günümüzü (ve yaşamımızın önemli bir kısmını) etkileyen bir denge (ya da dengesizlik) halindedir iş ve yaşamın iş dışında kalan kısmı. Tüm faktörlerinin nasıl olması gerektiğini ciddi anlamda belirlemek her zaman mümkün olmasa da, çoğunun nasıl gelişmesi gerektiğine dair planlar yapabilir ve öyle gelişsinler diye de bir miktar etkileyebiliriz, en azından ben böyle düşünüyorum. Bunu yapabilmek için dikkat etmemiz gereken şeyleri de özel bir sıra gözetmeksizin şöyle sıraladım: Ev ahalisini bir iş hayatınız olduğuna, iş ahalisini de bir öze…
“Mars gezegenine astronotların gönderildiği bir görevde, Mark Watney isimli astronot şiddetli bir fırtına sonrası öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir. Fakat Watney hayattadır ve kendisini Mars’ta yapayalnız bulur. Elindeki sınırlı olanaklarla, zekasını ve dayanıklılığını kullanarak dünyaya yaşadığına dair bir sinyal göndermeye çalışır. Milyonlarca mil uzakta NASA ve uluslararası bilim insanları durmaksızın bu ‘Marslı’nın eve dönmesi için uğraşırken, ekip arkadaşları da tehlikeli bir kararın eşiğine gelecektir...Geçtiğimiz yılın en sevi…