Farkı, duygusal dokusu belki de. Okumaya başlayıp da üçüncü hikayeye geldiğimde “herhalde bir buzdolabı hikayesi bu” diye düşünmüştüm ama sıcacıktı. Herhalde yazarı kelimelerin metaforik güçlerine inanan biri olmalıydı. Şimdiki gençliğin bu zamanları nasıl algıladığını merak ediyorsanız, o zaman illaki okumalısınız derim, malum halen sesi en çok duyulup sözü “en çok” olanların çoğu halen “eskiden” konuşmakta. (Biz bunu en çok Gezi olaylarında fark ettik galiba.) Okurken fark ettiğim bir şey de şu: Öykülerin her biri, yansıtmaya giriştikleri in…
Sosyal Medya şüphesiz, zamanın (belki tüm zamanların da) en önemli iletişim, bilgi (ham haliyle ve de olağanüstü manüplatif olsa da), istihbarat ağı (Linkedin kurucusunun sözünü hatırlayın; internette kendimizle ilgili neleri paylaşmalıyız sorusu üzerine, “şehrin en işlek meydanın da elinizde megafonla duyurmayacağınız şeyleri paylaşmayın!”). Bu özellikleriyle sosyal medya, iyimser bakanlar için, insan topluluklarının farklı kültürlerinin birbirleriyle en yoğun temas kanalı ve topluluklar birbirlerinden haberdar oldukça ve en önemlisi ortak no…
Sosyal bilimlerin pek çok alanına özel ilgim var. Üzerine çok okuduğumdan olsa gerek, kimi yazarları ve yazılarını “farklı” bulurum. Farkı da “bilgiden” ileri gelir, daha doğrusu o yazıyı yazdıran motivasyonda “bilginin” ilk sırada mı yoksa ikinci sırada mı olduğundan. Örneğin sosyolojiyi ele alalım. Bir disiplin olarak sosyoloji, en başta önyargısız yaklaşabilmeyi, anlayabilmeyi gerektirir. Bakılan topluluğun ya da topluluk bireylerinin davranış kalıplarının o toplumun ortak hayatındaki yerlerini, etkilerini anlamak için gereklidir bunlar. Bu…
Acun Ilıcalı oldukça başarılı bir kişilik. Magazin muhabirliğinden raitingleri yıkıp geçen programların yapımcılığına ve oradan da medya patronluğuna giden bir başarı hikâyesi var. Ve Acun bu göz kamaştıran başarısını, belli ki popüler kültürü çok iyi analiz edebilmesine borçlu. Bir magazin programının içerisinde kısacık bir “yolculuk magazini” ile öne çıkmaya başlayan kariyeri, doğru zamanda atmayı becerebildiği doğru adımlarla, önce Acun Firarda’ya dönüştü, ardından “Var mısın? Yok musun?”, “Survivor”, “Yetenek Sizsiniz” ve “O Ses Türkiye” i…