29 Mart 2018’de kabul edilen ve 06 Nisan 2018’de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, KDV uygulamasında birçok değişikliği beraberinde getirdi. Bu kanunla gelen ama 01 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek olan değişiklikleri aşağıda sıraladım: KDV İndirimi Ertesi Yılda Olabilecek MADDE 8- 3065 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin; a) (2) numaralı fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “teslim ve hizmetin g…
Teb Nakit Akademisi 4. Buluşmasını “Stratejik Dayanıklılık” başlığıyla gerçekleştirdi. Bende etkinlik boyunca aldığım notları aşağıda paylaşıyorum: Açılış konuşması sonrası ilk konuşmacı Özgür Demirtaş’tı: Türkiye ekonomisini kırılgan 5’liyle karşılaştıran Özgür Hoca, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika’dan oluşan bu grup içerisinde enflasyonu ve cari açığı düşüremeyen ve döviz rezervlerini artıramayan tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin cari açık vermesine neden olan en önemli iki kalemin ise üretim aramal…
Kasım 2015 seçimlerine giderken dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, seçimi kazanmaları halinde asgari ücretin net 1.300 TL olacağını vaat etmiş, seçimden sonrada 2016 yılı için AGİ dahil 1.300,99 TL’lik tutarın müjdesini vermişti. Gerçi o zamana kadar da Ak Parti iktidardaydı ve ellerini tutan da yoktu ama olsun, verilen söz tutulmuş, vaat yerine getirilmişti. Kısa bir süre sonra 2016 yılı gelir vergisi dilimleri açıkladığındaysa garip bir durumun oluştuğu far edildi. Asgari ücretli çalışan, Ekim ayından itibaren birinci vergi dilimini aşacak v…
Batıda “şirketler ve CEO’lar daha politik olsa mı?” tartışması var. Bizdeki geleneksel kural, “esnaf siyaset yapmaz” çizgisinde ve aynıyla devam ediyor. Tabi bu ayrı bir tartışma, şimdilik burada bırakalım ama “esnaf siyaset yapmaz”dan devam edelim, çünkü kültür bu. Açarsak, (esnaf) “toplumun kutsalına, doğrusuna laf etmez, sorgulamaz, etrafından dolanır, işine bakar” deriz. İşinsanlarımız, “siyasetler üstüdür” bu anlamda ya da öyle tanınmayı severler (olmadıklarında bile). Reklam kampanyalarımızda bu düsturla şekillenir, sosyal medya iletişim…
Bilimin ilerleyişini en iyi, ilerlemenin yaratıcıları yani bilim insanları gözlüyor kuşkusuz. Biz, yani bilim insanı olmayan fani çoğunluk ise bu ilerlemeyi daha çok günlük hayatımızı değiştiren teknolojilerle ve sağlığımızı bugünkünden daha iyi hale getirmesini ve bu arada gelecekteki açlık ve yetersiz beslenme gibi konularla da başa çıkmasını umduğumuz genetik gibi çalışmalarla fark ediyoruz. Tabi her ilerleme bizi sadece geleceğe dönük daha umutlu kılmıyor! Tüm bu gelişmelerin insan ve toplum hayatına olumsuz etkileri olabileceğinin de fark…
Ara ara bir kısım medyada yer bulan bir haber var, farklı versiyonlarla ama aynı temayla yayınlanıyor, genellikle de kamuoyunda “hükümet medyası” diye bilinenlerde. Özeti, başlıktaki gibi. Başlangıcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı, ülkeler arası ticarette ulusal para kullanılması çağrısına dayanıyor. Peki, bu mümkün mü? Hem teoride hem de pratikte mümkün ama mümkün olması, sonucun haberi yapanların muradını karşılayacağı anlamına gelmiyor. Dış ticarette aslolan, hem ihraç eden hem de ithal edenin, satışa konu mal ya da hizmetin değerini öde…